Atklāj bīstamas narkotiskas vielas kontrabandu

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) darbinieki šā gada martā lidostā "Rīga" kādā kravas sūtījumā, kas Latvijā ievests no Indijas, atraduši gandrīz desmit kilogramus sevišķi bīstamas narkotiskās vielas — mefedrona, kas ir lielākais šīs vielas aizturēšanas gadījums Baltijas valstīs.

Mefedrons Eiropas Savienības (ES) valstu aizliegto vielu sarakstā iekļauts tikai 2009.gadā, un Latvijas tirgū šādas vielas nonākšana līdz šim nav konstatēta. Pēc speciālistu aplēsēm, minētās vielas minimālā mazumtirdzniecības cena lēšama ap 80 000 latu, bet vairumtirdzniecības cena varētu sasniegt ap 30 000 latu, taču precīzas informācijas par to nav.

VID Muitas Kriminālpārvaldes direktors Marjans Burijs šodien žurnālistiem sacīja, ka minēto vielu par problemātisku atzinušas Krievija, Lielbritānija un Zviedrija un šādas jaunas narkotiskās vielas parādīšanās apritē vērtējama kā bīstams precedents.

Narkotiku var lietot iešņaucot, izdzerot vai injicējot, skaidroja Burijs. VID informē, ka 4-metilefedrons jeb mefedrons ir aizliegta un sevišķi bīstamām narkotiskām vielām pielīdzināma psihotropā viela ar stimulējošu iedarbību, kas līdzīga kokaīna vai ekstazī tablešu iedarbībai. VID rīcībā nav informācijas par ievērojamiem šīs vielas aizturēšanas gadījumiem Latvijā, norādīja Burijs.

VID darbinieki mefedronu atraduši kravā, kurā pēc pavaddokumentiem bija jāatrodas citai ķīmiskai vielai, kas bija paredzēta kādam Latvijas uzņēmumam, kura darbības jomu un reģistrācijas gadu Burijs, norādot uz izmeklēšanas interesēm, nekonkretizēja, sakot, ka kravā pēc pavaddokumentiem bija jāatrodas ķīmiskai vielai, tādejādi varētu domāt, ka firma ir saistīta ar ķīmisko rūpniecību un farmāciju.

Muciņa ar narkotisko vielu 19.martā atrasta kravā, kas tikusi novirzīta muitas procedūrai un izlaišanai brīvam apgrozījumam, kad aizdomas par to, ka ar sūtījumu viss varētu nebūt kārtībā, radušās VID darbiniekam, kurš jau ilgstoši strādājis kontroles sektorā.

Pēc Burija teiktā, narkotisko vielu bijis paredzēts nogādāt firmas birojā, kur, visticamāk, veikta tās fasēšana, jo speciālisti kratīšanu laikā gan uzņēmuma telpās, gan triju aizdomās turēto personu dzīvesvietās atraduši cimdus, iepakojuma materiālus, elektroniskos svarus, kā arī respiratorus.

Piektdien, 9.aprīlī, īstenota aizturēšanas operācija ar iebrukumu firmas telpās, un Muitas kriminālpārvaldes darbinieki aizturējuši trīs gados jaunas aizdomās turētās personas - divus Latvijas un vienu Igaunijas pilsoni, kuriem Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa dienu vēlāk - 10.aprīlī - piemērojusi apcietinājumu.

Aizturētie bijuši 28, 29 un 30 gadus veci, kas liek domāt, ka viņi vēlējušies šādi gūt ātru peļņu, taču šis mēģinājums izgāzies.

Pēc Burija teiktā, VID izmeklēšanas gaitā skaidros, vai narkotikas bijis paredzēts realizēt Latvijā, vai arī tās bijis plānots nogādāt kādā citā ES dalībvalstī.

Kā aģentūru LETA informēja VID Komunikācijas nodaļā, šis ir VID vēsturē pirmais gadījums, kad atklāta šādas narkotiskās vielas kontrabanda, turklāt atrastais apjoms uzskatāms par lielu.

Par notikušo sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 190.1.panta 2.daļas par kontrabandu, kas par kontrabandu, ja tā izdarīta lielā apmērā, kā sodu paredz piemērot brīvības atņemšanu uz laiku no trim līdz astoņiem gadiem vai piespiedu darbu, vai naudas sodu līdz 150 minimālajām mēnešalgām, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

Latvijā

Augstākā tiesa atteikusies ierosināt kasācijas tiesvedību lietā, kurā bijušajam Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Personālvadības pārvaldes direktora vietniekam Uldim Bāram piespriests sabiedriskais darbs par apzināti nepatiesu ziņojumu par sevišķi smaga nozieguma izdarīšanu nolūkā panākt kriminālprocesa sākšanu pret noteiktām amatpersonām, noskaidroja aģentūra LETA.

Svarīgākais