Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

Nobeigumam tuvojas izmeklēšana par Krājbankas administratora "afērām"

© f64

Par bankrotējušās "Latvijas Krājbankas" maksātnespējas procesa dīvainībām un nelikumībām tiek baumots jau piecus gadus, taču šobrīd Ekonomikas policija ir oficiāli atzinusi, ka nobeigumam tuvojas izmeklēšana krimināllietā par plaša mēroga nelikumībām maksātnespējas procesā, ko administrē kompānija "KPMG Baltics".

Kriminālprocess ir uzsākts par krāpšanu lielos apmēros un noziedzīgi iegūtas naudas legalizāciju, kā arī par nelegālu atlīdzības izmaksu vismaz 200 tūkstošu eiro apmērā, kas "izpumpētas" no bankrotējušās "Krājbankas" meitas sabiedrībām. Par to šonedēļ ziņo TV3.

Aizdomās turamās personas statuss vai kriminālprocess uzsākts vairākiem šo sabiedrību pārstāvjiem, tostarp, Edijam Ziediņam un Jānim Bankavam. Tāpat jāpiebilst, ka pērn Ekonomikas policija veica kratīšanu KPMG telpās, izņemot virkni dokumentu un nopratinot maksātnespējas procesā iesaistīto advokāti Unu Petrausku, kurai pagaidām nav aizdomās turētās statuss. Neoficiāla informācija liecina, ka jau tuvākajā laikā šī situācija mainīšoties. Par naudas piesavināšanos aizdomās turētais Edijs Ziediņš esot sniedzis liecības, apgalvojot, ka nelikumīgās atlīdzības esot sasnaķojusi tieši U. Petrauska, kura ir centrālā figūra šajā shēmā. "Manā skatījumā tā ir afēra, administrators KPMG ir guvis labumu," TV3 atzīst E. Ziediņš.

TV3 akcentē, ka jaunais skandāls maksātnespējas jomā ir īpaši zīmīgs, jo "Krājbankas" administrēšanai bija jākļūst par paraugprocesu. Galu galā KPMG ir viena no piecām starptautiski atzītajām aditorkompānijām, kura turklāt ir Latvijas Ārvalstu investoru padomes biedrs, kas visskaļāk kaunina Latvijas valsti, kad runa ir par pārkāpumiem maksātnespējas administrācijas procesos.

Jāatgādina, ka 2011. gada decembrī Rīgas apgabaltiesa "Latvijas Krājbanku" pasludināja par maksātnespējīgu un par tās maksātnespējas administratoru tika apstiprināts "KPMG Baltics". 2012. gada maijā Rīgas apgabaltiesa nolēma sākt "Latvijas krājbankas" bankrotu. Kopš "Latvijas Krājbankas" maksātnespējas iestāšanās brīža atgūti līdzekļi aptuveni 255 miljonu eiro apmērā.

Šī gada pirmajos divos mēnešos KPMG ir atguvusi 949 883 eiro. Savukārt divos mēnešos maksātnespējas procesa izdevumi sasniedza 422 937 eiro.

"Latvijas Krājbankas" saistības februāra beigās bija 542,999 miljoni eiro. Lielāko summu no saistībām jeb 263,76 miljonus eiro veidoja citi pieteiktie kreditoru prasījumi, bet lielākajam kreditoram Noguldījumu garantiju fondam banka februāra beigās bija parādā 233,275 miljonus. "Latvijas krājbankas" pašu kapitāls februāra beigās bija negatīvs - mīnus 500,19 miljoni eiro.