Kalnmeiers: Noziegumu skaits Latvijā samazinās

© F64

Latvijā noziedzības līmenis ir stabils, un pagājušajā gadā, salīdzinot ar 2015.gadu, noziegumu skaits ir pat samazinājies, šodien prokurartūras gada pārskata sanāksmē paziņoja ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers.

Aptuveni 43% noziegumu reģistrēti Rīgas reģionā. No republikas nozīmes pilsētām vismazāk noziegumu pērn reģistrēti Valmierā.

Lai arī noziedzības stāvoklis ir stabils, noziedzības kritums Latvijā ir mazākais no Baltijas valstīm. Īpaši straujš noziedzības kritums vērojams Lietuvā, kura veikusi pasākumus minimālā kaitējuma robežas noteikšanai, no kura jāsāk krimināllieta par neliela apmēra zādzībām.

Latvijā zādzības un piesavināšanās nelielā apmērā veido aptuveni 24% no kopējā nozieguma skaita, un mūsu valstī minimālā kaitējuma robeža šādiem noziegumiem faktiski nav noteikta, atgādināja ģenerālprokurors, uzsverot, ka šādu noziegumu izmeklēšana prasa lielus Valsts policijas un prokuratūras resursus. Kalnmeiers uzskata, ka šo jautājumu ir nepieciešams risināt, un tā ir politiskā izšķiršanās, tomēr bez kontroles šādus zagļus arī nedrīkst atstāt, jo ir profesionāli zagļi, kas šāda apmēra zādzības veic divas līdz trīs reizes dienā.

Kalnmeiers arī pastāstīja, ka viena no nākamo gadu prioritātēm aizvien būt noziegumi valsts institūcijās, kas saistīti ar korupciju. Korupcijas mazināšana ir atkarīga ne tikai no izmeklēšanas iestāžu kapacitātes celšanas, bet arī no pašu valsts institūciju veiktajiem preventīvajiem pasākumiem korupcijas risku novēršanā.

Pērn arī samazinājies narkotiku noziegumu skaits un daži no iemesliem šai tendencei esot Muitas policijas pārvaldes darba rezultātu uzlabošanās, kā arī jauno psihoaktivo vielu lietošanas samazināšanās.

Ģenerālprokurors arī kārtējo reizi vērsa uzmanību uz izmeklēšanas iestāžu veiktās izmeklēšanas kvalitāti. Tas attiecoties ne tikai uz bieži kritizēto Valsts policiju. Kalnmeiers atgādināja, ka no labi motivētiem un profesionāliem kadriem ir atkarīga veiksmīga lietas nodošana tiesai.

Latvijā

Zemkopības ministrs Armands Krauze (ZZS) rosina Pārtikas un veterināro dienestu (PVD) pastiprināti pievērst uzmanību un operatīvi sniegt priekšlikumus patērētāju aizsardzības uzlabošanai, saņemot pakalpojumus no ēdienu piegādes uzņēmumiem, informē Zemkopības ministrijas (ZM) pārstāvji.

Svarīgākais