Autovadītāja vieglprātība: joprojām ziemā pārvietojas ar vasaras riepām

© CSDD

Kārtējo reizi policiju pārsteidzis kāds vieglprātīgs autovadītājs. Neskatoties uz to, ka automašīnām jau ilgāku laiku jābūt aprīkotām ar ziemas apstākļiem atbilstošām riepām, konkrētais autovadītājs pārvietojies ar vasaras riepām.

Kā liecina informācijas Ceļu satiksmes drošības direkcijas mājās lapā, tad viņi kopā ar Valsts policiju Rīgā un Latvijas reģionos turpina veikt transportlīdzekļu tehnisko kontroli. Šoreiz reidi notikuši Cēsu, Jelgavas un Daugavpils pusē, kur kopumā pārbaudīti 189 transportlīdzekļi.

Cēsu pusē pārbaude turpinājās nepilnas divas stundas, kurā CSDD un VP inspektori pārbaudīja 37 auto. Pieciem transportlīdzekļiem tika konstatēts neatbilstošs riepu proteiktora dziļums. Cēsīs īpaši vieglprātīgs bija kāds “Opel” markas automašīnas šoferis, kura vadītajam spēkratam ziemas riepu vietā bija uztādītas vasaras riepas ar protektora dziļumu vien 2,4 milimetri, vēsta CSDD.

Savukārt reida laikā Jelgavas apkārtnē tika pārbaudīti 45 transportlīdzekļi. Kāds BMW markas šoferis pārvietojās ar auto, kura riepu protektors nebija lielāks par 2,5 milimetriem. Savukārt kādam citam transportlīdzeklim priekšā bija uzstādītas atbilstošas ziemas riepas, bet aizmugurē - vasaras riepas. CSDD vērš uzmanību, ka vasaras un ziemas riepu “kombinēšana” nav pieļaujama, jo auto vadāmība šādos apstākļos ir neprognozējama.

Arī Latgalē notikušas auto tehniskā stāvokļa pārbaudes. Reida laikā Daugavpilī divu stundu laikā tika pārbaudītas 107 automašīnas. Neatbilstošs riepu protektora dziļums tika konstatēts 16 auto, kas ir apmēram 15 % no visa auto skaita.

CSDD atgādina, ka minimālais atļautais riepu protektora dziļums vieglo auto ziemas riepām ir 4 milimetri. CSDD informē, ka pārbaudes tiks turpinātas arī citviet Latvijā.

Latvijā

Satiksmes ministrija (SM) ir sagatavojusi grozījumus Autoceļu lietošanas nodevas likumā, ar kuriem plānots palielināt valsts pamatbudžeta ieņēmumus no autoceļu lietošanas nodevas 2025.gadā 25,765 miljonu eiro apmērā, kā arī turpmāk ik gadu 25,105 miljonu eiro apmērā, izriet no Finanšu ministrijas (FM) informatīvā ziņojuma, kuru ceturtdien skatīs valdība.