Notver kārtējo interneta pedofilu

© Emīls Desjatņikovs/ F64 Photo Agency

Policisti ir atklājuši kādu Pierīgā dzīvojošu 18 gadus vecu jaunieti, kurš tiek turēts aizdomās par dzimumnoziegumiem pret mazgadīgām meitenēm.

Valsts policijā informē, ka ir saņemti trīs iesniegumi, bet cietušo esot vairāk, tāpēc aicina atsaukties citus bērnus vai bērnu vecākus, kuriem ir informācija par gadījumiem, kad viņš veicis šādas vai citas nelikumības. Jaunietis nav apcietināts, pašlaik viņam kā drošības līdzeklis piemērota policijas uzraudzība un uzsākti divi kriminālprocesi. Aptuveni pusotra mēneša laikā šis ir jau otrais policistu atrastais interneta pedofils.

Kopš pagājušā gada novembra līdz šā gada janvārim policijā par 18 gadu veco jaunieti bija saņemti trīs iesniegumi no cietušo bērnu vecākiem. Puisis sociālajā tīklā Draugiem.lv meitenēm sūtījis savus kailfoto un aicinājis identiskas bildes sūtīt arī viņas. Viena no meitenēm par to izstāstīja mammai, kura ziņoja par iespējamu pedofilijas gadījumu. Neilgi pēc tam policija saņēma vēl divus iesniegumus no vecākiem, kuri ziņoja par identiskiem noziegumiem, ko pret viņu mazgadīgajām meitām veicis šis pats jaunietis. Policijā informē, ka, izmeklējot jaunieša aktivitātes sociālajos tīklos, policisti secināja, ka minētie trīs gadījumi nav bijuši vienīgie, kad jaunietis rīkojies pēc identiskas shēmas. Pārlūkojot viņa sarakstes, tika atrasts daudz intīma rakstura vēstuļu mazgadīgām meitenēm. Pašreizējā informācija liecina, ka no viņa nelikumīgajām darbībām cietušas deviņus līdz 12 gadus vecas meitenes. Jaunietis ar cietušajām meitenēm dzīvē nav bijis pazīstams. Policijai ir informācija, ka jaunietis meitenēm, iespējams, rakstījis arī citos sociālajos tīklos.

Pagājušā gada decembrī Valsts policija stāstīja par citu interneta pedofilu - vīrietis bija izveidojis viltus profilu vienā no sociālajiem tīkliem un sarakstījies ar mazgadīgu meiteni. Vēlāk uzaicinājis vebkameras priekšā izģērbties, pēc tam šantažējis, pierunājot filmēties pornogrāfiskā video. Vienu no šādām filmēšanām pamanīja meitenes māte - ieraudzīja meitu izģērbjamies. Šis vīrietis tika apcietināts.

***

DROŠĪBA INTERNETĀ

• Informācija gan vecākiem, gan bērniem: nelegāls interneta saturs un aktivitātes ir materiāli, kas ataino bērnu seksuālu izmantošanu; pedofilu aktivitātes (nepilngadīgu personu pamudināšana iesaistīties seksuāla rakstura darbībās); mudināšana uz prostitūciju, pedofiliju, vardarbību vai piedalīšanos citās nelikumīgās aktivitātēs; draudēšana, emocionāla pazemošana.

• Par to var ziņot www.drossinternets.lv vai zinojumi@drossinternets.lv; zvanot uz Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas uzticības tālruni 116111, Valsts policijai pa tālruni 110. Ziņot iespējams anonīmi.

• Brīdiniet bērnus, ka viņi nedrīkst izpaust dzīvesvietas adresi, telefona numuru vai citu personisku informāciju, kas citiem dod iespēju apdraudēt bērnus.

• Skaidrojiet, ka cilvēki virtuālajā vidē mēdz slēpt savu patieso personību. Tāpēc nedrīkst nekritiski uzticēties visam, kas atrodams un rakstīts internetā, kā arī nosūtītajām fotogrāfijām.

• Ja bērns atklāj, ka kāds anonīms, virtuāls sarunu biedrs uzstājis ar viņu satikties, draudējis, izteicis aizskarošas piezīmes vai seksuāla rakstura piedāvājumus, tad par to jāinformē portāla vadība, kā arī tiesību sargājošās iestādes.

• Neizdzēsiet epastus vai sarakstes, kur kāds anonīms cilvēks draud, apvaino, seksuāli uzmācas vai citādi aizskar bērnu. Šie dati vēlāk var kalpot potenciālā varmākas atmaskošanai.

Avots: www.drossinternets.lv



Svarīgākais