Noķer bandu, kas Rīgā zaga sakaru kabeļus

Valsts policijas (VP) Rīgas reģiona Teikas policijas iecirkņa darbinieki, izskaitļojuši un aizturējuši kādu noziedzīgu grupējumu, kas nodarbojies ar Lattelekom sakaru kabeļu zādzību, nra.lv informēja Rīgas reģiona policijas pārvaldes Preses un sabiedrisko attiecību sektora vecākais speciālists Toms Sadovskis.

Pērnā gada rudenī Rīgā pieauga sakaru kabeļu zādzības no komunikāciju šahtām. Tika reģistrētas vairākas zādzības dažādos galvaspilsētas mikrorajonos, tostarp arī Teikā. Oktobrī VP Rīgas reģiona Teikas iecirkņa kriminālpolicija uzsāka kriminālprocesu, lai izskaitļotu un aizturētu personas, kas veic šāda veida zādzības. Veids un metodes, kādās tika veiktas zādzības, liecināja, ka, iespējams, pilsētā darbojas noziedzīga grupa, kura specializējas tieši sakaru kabeļu ar vara dzīslām zādzībās. Lai gan dažās zādzības bija nozagti arī optiskie sakaru kabeļi, tas visticamāk noticis, zagļu neuzmanības dēļ, jo optiskie kabeļi nesatur vara detaļas, ko iespējams nodot krāsainā metāla uzpirkšanas punktos.

Vienlaikus tika uzsākta arī cieša sadarbība ar "Lattelecom" drošības nodaļu un analizētas jau izdarītās zādzības, kā arī prognozētas vietas, kur tās varētu tikt veiktas nākotnē. Kriminālpolicija izmeklēšanā izmantoja visas šai struktūrai pieejamās darba metodes un veica ļoti plašu un ilgstošu darba apjomu.

Ieguldītais darbs vainagojās panākumiem pēc vairākiem mēnešiem - jau šā gada 24.martā Mazsalacas ielā neilgi pēc pusnakts Rīgas Teikas iecirkņa darbinieki aizturēja divus vīriešus nozieguma izdarīšanas brīdī ar lietiskajiem pierādījumiem. Aizturētie ir agrāk vairāk kārt tiesāti par dažādiem mantiskiem noziegumiem. Viens no viņiem dzimis 1979.gadā, otrs 1978. gadā. Turpmākajā izmeklēšanas darbā ar aizturētajiem Teikas iecirkņa kriminālpolicija noskaidroja vēl vienu zādzību līdzdalībnieku - 1975. gadā dzimušu, iepriekš tiesātu vīrieti, kuru aizturēja jau nākamajā dienā - 25.martā.

Kā noskaidrots izmeklēšanā vēl divas personas no šī organizētā grupējuma jau atrodas apcietinājumā, jo pirms neilga laika aizturētas par analoģisku noziegumu. Ir noskaidrots vēl viens 1979. gadā dzimis grupas dalībnieks, kurš šobrīd tiek meklēts.

Šobrīd apzinātas un pierādītas kopā 15 noziedzīgas epizodes, ko šis noziedzīgais grupējums pastrādājis dažādās galvaspilsētas mikrorajonos - Teikā, Juglā, Brasā, Sarkandaugavā un Čiekurkalnā, kā arī Rīgas rajona Saulkrastos un Berģos. Policijai ir pamats uzskatīt, ka šīs nebūt nav vienīgās noziedzīgās epizodes, ko paveicis šis grupējums un izmeklēšana turpinās.

Svarīgākais