Sāk kriminālvajāšanu lietā par cigarešu kontrabandu, kas veikta pa trošu ceļu

Muitas lietu prokuratūrā sākta kriminālvajāšana pret četrām personām par 600 000 cigarešu kontrabandu organizētā grupā, kas cigarešu kontrabandu īstenojušas, izmantojot pāri Latvijas robežai izveidotu trošu ceļu, informē prokuratūras ārējo sakaru koordinētājs Andrejs Vasks.

Viena no šīm personām atrodas apcietinājumā, bet trim personām piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi.

Kriminālvajāšana pret šīm četrām personām sākta pēc Krimināllikuma 190.panta 4.daļas par - kontrabandu organizētā grupā.

Valsts ieņēmumu dienests (VID) prokuratūru pagājušā gada nogalē bija lūdzis sākt kriminālvajāšanu pret piecām personām, taču par šīs vienas personas atbildību vēl tiek lemts.

Kā iepriekš informēja VID, organizēto grupu veidoja Krievijas pilsonis, trīs Latvijas pilsoņi un viens Lietuvas pilsonis. Minētā grupa darbojās ilgstoši.

Kriminālprocesu pagājušā gada 14.jūnijā sāka Valsts robežsardze. Izmeklējot kriminālprocesu par cigarešu kontrabandu, kas pēc piekritības saņemts izmeklēšanai no Valsts robežsardzes, VID pagājušajā vasarā nāca uz pēdām vienam no kontrabandas organizētājiem - kādam 1986.gadā dzimušam Latvijas pilsonim.

VID noskaidroja, ka Pededzes novada mežā uz Latvijas un Krievijas robežas bijis izveidots trošu ceļš. Pa kokos iekārtām trosēm, izmantojot trīšus un vinču, likumpārkāpēji uz Latvijas teritoriju pa gaisu pārvietoja Krievijas pusē pie trosēm pieāķētus polietilēna maisus, kuros atradās kontrabandas cigaretes.

Veicot kratīšanu Latvijas pilsoņa dzīvesvietā Pededzes pagastā, VID darbinieki konfiscēja 433 000 dažādu marku - "Prima Nevo", "Nevo", "Maksim", "Ļeņingrad", "Kronwerk" - cigarešu ar Krievijas akcīzes markām, 77 pudeles ar degvīnam līdzīgu šķidrumu bez akcīzes markām, kā arī ārvalstu valūtu, eiro un Krievijas rubļus 13 867 latu vērtībā.

Kratīšana tika veikta pērn 20.augustā, izmeklējot kriminālprocesu, ko robežsardze sāka 14.jūnijā par cigarešu kontrabandu pāri Latvijas robežai pa trošu ceļu.

Kā informēja VID, pirmstiesas izmeklēšanas laikā noskaidrots, ka laika posmā no 2009.gada maija līdz jūnijam nolūkā izdarīt noziedzīgus nodarījumus, tas ir, muitošanai pakļauto preču vai citu vērtību ievešanu Latvijas muitas teritorijā, apejot muitas kontroli vai citādā nelikumīgā veidā - kontrabandas ceļā, tika izveidota organizēta grupa.

Kriminālprocesā VID noskaidrojis trīs kontrabandas epizodes, tādēļ 2009.gada 19.jūnijā minētajā kriminālprocesā tika mainīta noziedzīgā nodarījuma juridiskā kvalifikācija, noziedzīgo nodarījumu pārkvalificējot pēc Krimināllikuma 190.panta 4.daļas paredzētā noziedzīgā nodarījuma sastāva pazīmēm par kontrabandu organizētā grupā.

Kriminālprocess Valsts robežsardzē tika sākts pēc Krimināllikuma 190.panta 3.daļas. Krievijas pilsonis atrodas apcietinājumā, trīs Latvijas pilsoņiem piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi, Lietuvas pilsonim drošības līdzeklis nav piemērots.

Lietiskie pierādījumi un arestētā manta nodota glabāšanā Nodrošinājuma valsts aģentūrā.

Latvijā

Kādus auto izvēlas Latvijas iedzīvotāji? Kāds ir mašīnu vidējais vecums? Un kas attur iegādāties šobrīd plaši popularizētos elektroauto, kuru iegādi atbalsta arī valsts? Atbildes uz šiem jautājumiem sniedz nesen veikts pētījums, vēsta TV kanāla 360 raidījums “360 ZIŅneši”.