Aiztur vīriešus, kuri sarīkojuši nelikumīgas medības

© Valsts policija

Pagājušās nedēļas sākumā Ķeguma novadā Valsts policijas Galvenās Kārtības policijas pārvaldes Licencēšanas un atļauju sistēmas biroja darbinieki sadarbībā ar Valsts meža dienesta (VMD) pārstāvjiem aizturēja četrus vīriešus, kuri nodarbojās ar nelikumīgām medībām. Pie vīriešiem tika atrasti un atsavināti pieci medību šaujamieroči. Tāpat fiksēta virkne citu pārkāpumu.

Šā gada 13.decembrī, Valsts policijas Licencēšanas un atļauju sistēmas biroja darbinieki saņēma informāciju, ka Ķeguma novada Birzgales pagastā vairākas personas, iespējams, nodarbojas ar nelikumīgām medībām. Vakarā ap pulksten 18.00 policisti sadarbībā ar VMD pārstāvjiem apsekoja norādīto teritoriju, kur pamanīja kādu apvidus automašīnu. Apsekojot tuvāko apkārtni, netālu mežā likumsargi sastapa četrus 1955., 1960., 1961. un 1973.gadā dzimušus vīriešus, pie kuriem tika atrasti un atsavināti pieci medību šaujamieroči.

No visām aizturētajām personām 1961.gadā dzimušais vīrietis vienīgais bija konkrētā mednieku kolektīva biedrs. Vīrietis par darbībām sava mednieku kolektīva atbildīgo personu nebija informējis. Kā nosaka Medību likuma 24.pants - atrašanās ar lietošanai sagatavotu šaujamieroci medību platībās bez saskaņojuma ar medību tiesību lietotāju, tiek definēta kā nelikumīgas medības.

Tāpat personām, kuras izmantoja pusautomātiskos medību šaujamieročus, kuros var ielādēt vairāk par trīs patronām un ieročus, kuri aprīkoti ar nakts redzamības tēmēkļiem, nebija aizpildīts “Medību pārskats”, kā to nosaka “Medību noteikumi”. Trim no četriem vīriešiem bija ieroču glabāšanas atļaujas un tie bija reģistrēti, taču pārbaudes laikā tie neatradās pie to likumīgajiem īpašniekiem. Savukārt 1960.gadā dzimušajam vīrietim vispār nebija iegūta mednieku atļauja.
Tāpat vīrieši nebija ievērojuši noteikumus, ka, diennakts tumšajā laikā, nemedījot no paaugstinājuma, ierocis nedrīkst būt pielādēts, proti, tajā nedrīkst atrasties munīcija.

Šobrīd ir uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 11.nodaļas par noziedzīgiem nodarījumiem pret dabas vidi, kā arī pēc 20.nodaļas par noziedzīgiem nodarījumiem pret vispārējo drošību un sabiedrisko kārtību. Visticamāk aizturētajiem draud sods pēc Krimināllikuma 236. panta 1. daļas par šaujamieroča, šaujamieroča būtisko sastāvdaļu, šaujamieroča munīcijas, lielas enerģijas pneimatiskā ieroča, sprāgstvielas vai spridzināšanas ietaises glabāšanu, nēsāšanu, pārvadāšanu vai pārsūtīšanu, pārkāpjot normatīvos aktus, ja tā rezultātā kāds no minētajiem priekšmetiem nozaudēts vai to ieguvusi cita persona. Par šādu likumpārkāpumu paredzēts sods - brīvības atņemšana uz laiku līdz diviem gadiem vai īslaicīga brīvības atņemšana, vai piespiedu darbs, vai naudas sodu.

Personai, pie kuras tika atrasti divi ieroči var tikt saukta pie kriminālatbildības pēc Krimināllikuma 233.panta 2.daļas par šaujamieroča, šaujamieroča būtisko sastāvdaļu, šaujamieroča munīcijas, lielas enerģijas pneimatiskā ieroča, glabāšanu, nēsāšanu bez attiecīgas atļaujas. Par šādu likumpārkāpumu vīrietim draud sods - brīvības atņemšana uz laiku līdz trim gadiem vai īslaicīga brīvības atņemšana, vai piespiedu darbs, vai naudas sods.

Valsts policija pateicas ikvienam, kas ziņo par nelikumīgām medībām un aicina arī turpmāk iedzīvotājus nebūt vienaldzīgiem, bet medniekiem atkārtoti lūdz pārdomāt savas darbības, jo īpaši ar šaujamieročiem, kas ir paaugstinātas bīstamības priekšmets. Ja rodas aizdomas par nelikumīgām medībām vai zveju, aicinām ziņot Nelikumīgu medību un zvejas apkarošanas vienībai, zvanot pa tālruņa numuru 27895495 vai rakstot uz e-pastu: nmzag@vp.gov.lv.