Tiesa atliek lietas izskatīšanu pret diviem britu tūristiem, kas apsūdzēti policista piekaušanā

īgas apgabaltiesa šodien apelācijas kārtībā bija plānojusi izskatīt krimināllietu pret britu tūristiem Metjū Neilu un Deividu Birkinšovu, kuri apsūdzēti un pirmajā instancē attaisnoti par Rīgas Pašvaldības policijas darbinieka (RPP) piekaušanu, tomēr lieta noņemta no izskatīšanas.

Kā sacīja tiesnese Tamāra Broda, tiesa saņēmusi cietušā iesniegumu ar lūgumu lietas izskatīšanu atlikt saslimšanas dēļ. Tiesai iesniegta arī darba nespējas lapa. Par lietas atlikšanu paziņots arī britiem un prokurorei Ievai Garnačai.

Tiesa šo lietu paredzējusi skatīt 27.maijā.

Apsūdzēto advokāte Jeļena Kvjatkovska britu laikrakstam "Derby Telegraph" pauda šoku par tiesas atcelšanu.

"Es esmu šokēta. Upuris ir tiesai atsūtījis ārsta paziņojumu. Tajā teikts, ka viņš nevar apmeklēt šodien paredzēto tiesas sēdi. [Tiesnesis] varēja ļaut izskatīt lietu bez viņa klātbūtnes, bet viņš izvēlējās tā nedarīt. Es nākamajā tiesas sēdē gatavojos pieprasīt tiesu izmeklēt viņa slimības nopietnību," sacīja Kvjatkovska.

Abi apsūdzētie par tiesas atlikšanu no savas advokātes uzzinājuši trešdien, kad jau gatavojās doties ceļā uz lidostu, lai izlidotu uz Rīgu, raksta apsūdzēto dzimtās pilsētas laikraksts "Derby Telegraph".

Neila un Birkinšova lietu ar Latvijas amatpersonām savas vizītes laikā Rīgā gatavojas apspriest arī britu Eiropas Parlamenta (EP) deputāts Rodžers Helmers.

Kā ziņots, Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa 2009.gada oktobrī Neilu un Birkinšovu attaisnoja viņiem izvirzītajās apsūdzībās par RPP darbinieka piekaušanu, taču novembrī spriedumu apstrīdēja prokurore Garanča, kā arī cietušā policista advokāts Aldis Liepiņš.

Apelācijas sūdzības iesniedzējs skaidroja, ka cietusī puse vēlas panākt, lai apsūdzētie tiek notiesāti, jo pirmās instances tiesai neesot bijis pamata taisīt attaisnojošu spriedumu.

Paši attaisnotie briti sev labvēlīgo spriedumu nav pārsūdzējuši.

Prokurore Garanča abus britus bija lūgusi atzīt par vainīgiem un sodīt ar nosacītu brīvības atņemšanu. 35 gadus veco Metjū Neilu valsts apsūdzības uzturētāja bija lūgusi sodīt ar trīs gadu nosacītu brīvības atņemšanu, piemērojot tikpat ilgu pārbaudes laiku, bet 33 gadus vecajam Deividam Birkinšovam Garanča bija prasījusi piespriest nosacītu brīvības atņemšanu uz diviem gadiem ar pārbaudes laiku uz vienu gadu.

Tomēr tiesa uzskatīja, ka apsūdzēto vaina policista piekaušanā nav pierādīta, un viņi tika attaisnoti. Pirmās instances tiesa nolēma arī atcelt abiem apsūdzētajiem piemērotos drošības līdzekļus - uzturēšanos noteiktā dzīvesvietā un aizliegumu izbraukt no valsts. Cietušā pašvaldības policista pieteikums par viņam nodarītā kaitējuma atlīdzināšanu tika atstāts bez izskatīšanas.

Kā ziņots, abi apsūdzētie Lielbritānijas pilsoņi noliedza savu vainu viņiem inkriminētajā noziedzīgajā nodarījumā, bet 1967.gadā dzimušais cietušais pašvaldības policists no apsūdzētajiem vēlējās piedzīt 1560 latus lielu mantisko zaudējumu kompensāciju un 30 000 latu morālā kaitējuma kompensāciju.

Latvijā

Rēzeknē notiekošajā Latgales rajona tiesas prāvā, kurā par nelikumīgas robežas šķērsošanas organizēšanu apsūdzēta biedrības “Gribu palīdzēt bēgļiem” aktīviste Ieva Raubiško, prokurore apsūdzētajai lūgusi piespriest viena gada un sešu mēnešu cietumsodu.

Svarīgākais