KNAB apsūdz policistus

© Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency

Par 25 000 eiro kukuļa pieņemšanu un 99 slepenu dokumentu viltošanu Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs lūdzis sākt kriminālvajāšanu pret diviem policistiem.

Viens joprojām ir policijas amatpersona. Otrs - bijušais Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes priekšnieks. No amata nosaukuma secināms, ka tas ir Gatis Gudermanis. Viņš no dienesta atvaļinājās janvārī - pēc paša vēlēšanās, acīmredzot šīs lietas dēļ.

KNAB ziņo, ka iesaistītās amatpersonas izmeklētāja skatījumā veikušas vairākus noziedzīgus nodarījumus: VP amatpersona, rīkojoties aiz mantkārības, prettiesiski ieguva un izšķērdēja svešu mantu, būdama persona, kurai šī manta uzticēta un kuras pārziņā tā atradusies, izdarīja naudas piesavināšanos, apzinoties, ka nauda izsniegta konkrētam mērķim, veica dokumentu viltošanu un apzinātu viltotu dokumentu izmantošanu mantkārīgā nolūkā, kas klasificēti kā valsts noslēpuma objekts, kā arī, izmantojot savu dienesta stāvokli, vairākkārt pieprasīja un pieņēma kukuļus ar starpnieka palīdzību - naudu kopsummā 25 383 eiro apmērā, pieļaujot bezdarbību kukuļdevēja interesēs. Turklāt VP amatpersona ilgstošā laika posmā tīši neveica amata pienākumus, lai atklātu, pārtrauktu un novērstu noziedzīgus nodarījumus, kā rezultātā radīts mantisks zaudējums 63 897 eiro apmērā.

Savukārt uz G. Gudermani KNAB paziņojumā acīmredzot attiecas nākamā rindkopa: «Pirmstiesas izmeklēšanas laikā noskaidrots, ka bijusī VP amatpersona, personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās, izdarīja 99 dokumentu viltošanu, kas klasificēti kā valsts noslēpuma objekts.»

Panti, pēc kuriem abi apsūdzēti, ir smagi. Par dienesta viltojumu draud brīvības atņemšana līdz četriem gadiem, bet par kukuļņemšanu pat līdz desmit gadiem.



Latvijā

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) aicina veidot ilgtspējīgu atbalsta programmu ārvalstu kino uzņemšanai Latvijā, tā stiprinot vietējās kino nozares attīstību un piesaistot investīcijas, aģentūru LETA informēja partijā.

Svarīgākais