Latvijas kuģniecībai aizdomas par sava darbinieka nāves saistību ar viņa profesionālo darbību

Ir pamats aizdomām, ka AS "Latvijas Kuģniecība" (LK) pilnvarotā pārstāvja Venta Kodola nāve saistīta ar profesionālo darbību, šodien žurnālistiem paziņoja LK padomes priekšsēdētājs Māris Gailis.

Kodola nāve ir mīklaina, jo viņš iekritis starp trepēm no 5.stāva, lai gan pats dzīvojis 2.stāvā.

"Nebija manīts, ka viņam būtu personiskas problēmas, bet krimināllietas, ar kurām viņš nodarbojās, bija sensitīvas. Viņa pārstāvētajās krimināllietās tika apsūdzētas tādas personas kā Godunovs, Stepanovs un Akmens," sacīja Gailis.

"Es nevirzu nekādu versiju, taču skaidrs, ka cilvēks ir miris un krimināllieta, kurā viņš pārstāvējā LK, bija pret šīm minētajām personām," skaidroja Gailis. Prasītāja pusei jebkurā gadījumā esot nodarīts zaudējums, jo Kodols šajās lietās strādājis gadiem.

LK Juridiskā dienesta vadītājs Edvīns Bērziņš skaidroja, ka būs nepieciešams laiks, lai atrastu, kurš būs LK pilnvarotais pārstāvis minētajās lietās un līdz ar to laika aizture varētu būt. Tas gan esot arī atkarīgs no tā, kādi papildu dokumenti vēl būs tiesībsargājošajām institūcijām jāiesniedz.

LK valde vērsusies izmeklēšanas iestādēs ar lūgumu veikt īpaši rūpīgu šīs lietas izmeklēšanu.

Gailis atzina, ka viņam bijušas aizdomas par Kodola iespējamo iespaidošanu pēdējā laikā. "Mēs varam tikai spriest, pierādījumu nav, tomēr varbūt viņam draudēja, varbūt viņu ietekmēja. Kas to darīja? Nezinu," stāstīja Gailis. Pētīt vajagot visdažādākās versijas - varbūt tā esot novešana līdz pašnāvībai, varbūt kāds esot grūdis.

Oficiālā ārstu versija nāves iemeslam esot pašnāvība, tāpēc LK lūgusi īpaši rūpīgi izņemt pierādījumus, nopratināt, izņemt video ierakstus.

Abas lietas, kurās bija iesaistīts Kodols, tuvojās finālam - gan Londonā par zaudējumu atgūšanu desmit miljonu ASV dolāru jeb aptuveni 5,1 miljona latu apmērā, gan krimināllietā par krāpšanu Latvijā.

Latvijas krimināllietā izmeklēšana pabeigta un policija gatavojas lietu nodot prokuratūrā, savukārt Londonā pirmā tiesas sēdē ir notikusi un tiek gaidīts spriedums.

Bērziņš skaidroja, ka, protams, lietas tiks turpinātas tālāk.

Jau ziņots, ka mīklainos apstākļos gājis bojā LK pilnvarotais pārstāvis Vents Kodols, kurš kompāniju pārstāv lietā par liela mēroga krāpšanu.

Kodols bijis LK padomes īpaši pilnvarotais pārstāvis, un viņa pienākumi bija LK pārstāvība kriminālprocesā par vairāku desmitu miljonu ASV dolāru izkrāpšanu no uzņēmuma 2003.-2005.gadā un tiesvedības nodrošināšana LK piederošo vientipa kuģu kompāniju zaudējumu piedziņā Apvienotajā Karalistē.

Valsts policijas Preses un sabiedrisko attiecību biroja vecākais inspektors Aigars Bērziņš aģentūrai LETA apstiprināja, ka šorīt Rīgā kāda nama kāpņutelpā Dignāja ielā kāds vīrietis no piektā stāva nokritis starp kāpņu margām. Ar smagām traumām viņš ticis nogādāts slimnīcā, kur no gūtajām traumām miris.

Pašlaik policijas darbinieki noskaidro notikušā apstākļus.

Jau ziņots, ka iepriekš LK saņēma Ekonomikas policijas lēmumu, ar kuru LK atzīta par cietušo kriminālprocesā. Pēc LK aplēsēm, neizdevīgi slēgtu kuģa fraktu līgumu dēļ iepriekšējās vadības laikā kompānijai nodarīti vairāk nekā 36 miljonu ASV dolāru jeb aptuveni 17 miljonu latu zaudējumi.