Latvijā reģistrēts rekordliels bezvēsts pazudušo skaits

Organizācija "bezvēsts.lv" jau 7 gadus aktīvi iesaistās pazudušo cilvēku meklēšanā. © bezvēsts.lv

Teju katru dienu sociālajos tīklos atrodama jauna informācija par to, ka pazudis kāda cilvēks radinieks, vai draugs. Pazudušo vidū ir ne vien pieaugušie, bet arī jaunieši un bērni.

Raidījums "900 sekundes" vēsta, ka Valsts policijā iesniegumu par mājās neatnākušajiem ir patiešām daudz. Katru gadu tiek saņemti vairāk nekā 4000 iesniegumu par bezvēsts pazudušām personām. Valsts policijas Kriminālizmeklēšanas pārvaldes priekšnieks Jānis Lazdiņš norāda, ka šogad līdz oktobra beigām saņemti jau 4117 iesniegumi.

Tomēr ne visi cilvēki uzreiz tiek izsludināti par bezvēsts pazudušajiem. No šajā gadā saņemtajiem iesniegumiem par pazudušiem izsludināti 878 cilvēki. Jāatzīmē, ka šis ir rekordliels rādītājs pēdējo sešu gadu laikā.

Lai pazudušo cilvēku meklēšana notiktu ātrāk un efektīvāk, pirms 7 gadiem izveidota brīvprātīgo organizācija bezvēsts.lv. Organizācijas pārstāvji sarunā ar žurnālisti norāda, ka meklēšana jāsāk pēc iespējas ātrāk. Tos, kurus neizdodas atrast pāris dienu laikā, visdrīzāk, var uzskatīt par mirušiem. Līdz šim organizācijai izdevies atrast 70 pazudušos.

Vēla rudens un ziemas laikā pazudušo skaits valstī mazinās, tomēr tiek prognozēts, ka pazudušo skaits atkal varētu pieaugt, kad kļūs siltāks.

Svarīgākais