Zooveikalā slēpnī atrod 57 000 kontrabandas cigarešu un 200 pudeles nelegāla alkohola

© VID

16. martā Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas kriminālpārvaldes darbinieki, kontrolējot noliktavu kompleksu "Buļļi", kāda zoopreču veikala slēgtā telpā atklāja 57 240 gab. jeb gandrīz 3 000 (2 863) paciņas dažādu marku cigaretes ar Krievijas Fedrācijas akcīzes nodokļa markām un 194 pudeles dažāda veida stipros un vieglos alkoholiskos dzērienus gan ar Latvijas Republikas akcīzes nodokļa markām, gan bez tām.

Aizvakar pēcpusdienā VID Muitas kriminālpārvaldes Mobilo vienību darbinieki pārbaudīja tirdzniecības noliktavu kompleksa "Buļļi" (pazīstama arī kā „Buļļu bāze”) teritorijā izvietotās noliktavas. Kādā noliktavu kompleksa teritorijā esošā zoopreču veikalā VID darbinieki atklāja veikala telpu ar aizslēgtu ieeju no ārpuses un slēptu, ar mēbelēm aizklātu ieeju no veikala telpām, nra.lv informēja VID Komunikācijas daļā.

Pēc VID Muitas kriminālpārvaldes darbinieku norādījuma aizslēgtā ieeja tika atvērta un viņu skatienam atklājās neliela (aptuveni 3 x 5 m) dažādām mantām piekrāmēta telpa, kurā VID darbinieki atklāja 57 240 gab. jeb 2 862 paciņas dažādu marku cigaretes ar Krievijas Federācijas akcīzes nodokļa markām un 194 pudeles jeb 123,05 litrus dažāda veida gan vieglos, gan stipros alkoholiskos dzērienus. Daļa cigarešu bija saliktas kastēs bez marķējuma, daļa – sabērtas liela izmēra polietilēna maisos, bet vēl citas – paslēptas dzīvnieku sausās barības kastēs. Savukārt alkohols bija salikts ar Baltkrievijas alkohola rūpnīcas logotipu marķētās kartona kastēs, kā arī kastēs bez marķējuma. Atrastās cigaretes un alkohols bija marķēti gan ar Latvijas Republikas, gan Krievijas Federācijas akcīzes nodokļa markām, gan vispār bez tām, proti, daudzām alkohola pudelēm akcīzes markas bija noplēstas.

Kastēs un maisos atrastās cigaretes un alkoholiskie dzērieni tika izņemti un uzsākta administratīvā lietvedība pēc Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 169.3 panta par akcīzes preču aprites noteikumu pārkāpšanu. Lietas materiāli tuvākajā laikā pēc piekritības tiks nosūtīti Valsts policijai, kas lems par kriminālprocesa uzsākšanu.

Izņemtās preces tuvākajā laikā tiks nodota glabāšanā Nodrošinājuma valsts aģentūrā. Cigarešu un alkohola plašais sortiments VID Muitas kriminālpārvaldes speciālistus vedina domāt, ka šīs cigaretes bija domātas nelegālai tirgošanai Latvijā tā saucamajās "točkās".

Šis ir jau trešais gadījums šomēnes, kad tirdzniecības noliktavu kompleksa "Buļļi" teritorijā VID darbinieki konstatējuši akcīzes preču aprites noteikumu pārkāpumus. Abi iepriekšējie atklājumi notika šī gada 6. martā un 11. martā. Šī gada 6. martā VID Muitas kriminālpārvaldes Mobilās vienības darbinieki kontroles pasākumu laikā Rīgā, tirdzniecības bāzē Buļļu ielā aizturēja 43 000 gab. jeb 2 150 paciņas dažādu marku cigaretes ar Krievijas un Baltkrievijas akcīzes markām, 43 litrus nezināmas izcelsmes spirta, kā arī 2 vieglās automašīnas, no kurām veikta nelikumīga tirdzniecība.

Savukārt jau pēc dažām dienām, šī gada 11. martā, tajā pašā teritorijā VID Muitas kriminālpārvaldes Mobilo vienību darbinieki, veicot kontroles pasākumus, aizturēja kādu vieglo automašīnu, kurā atradās 30 litri nezināmas izcelsmes spirta.

Abos gadījumos uzsākta administratīvā lietvedība pēc Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa par akcīzes preču aprites noteikumu pārkāpšanu, bet aizturētās automašīnas izņemtas administratīvās lietvedības ietvaros un līdz lietas izskatīšanai nodotos glabāšanā Nodrošinājuma valsts aģentūrā. Abas uzsāktās administratīvās lietas pēc piekritības tiks nodotas Valsts policijai, kas lems par kriminālprocesa uzsākšanu.

Svarīgākais