Attaisno policistu, kurš nošāva bandītu

Aizturēšanas laikā nogalinātais vīrietis Sidrabenes pagastā nošauts pamatoti. Šādus secinājumus izdarījis Valsts policijas (VP) Iekšējās drošības birojs (IDB), stāsta VP preses pārstāve Linda Neimane-Zobena.

Šis atzinums oficiāli noņēmis šaubu ēnu par policijas darbinieku rīcības likumību 2. janvāra vakarā, kad Emburgā tika nošauts piecdesmit piecus gadus vecais Ernests.

"Viņš ilgāku laiku bija bez darba, dzīvoja kopā ar māti un iztika no viņas pensijas. To, ka viņam ir nelegāla karabīne, mēs nezinājām. Es Ernestu tajā dienā vienpadsmitos satiku, un viņš bija skaidrā. Nopirka veikalā cigaretes un gāja uz Strīkeriem. Nemanīju, ka viņš būtu agresīvs vai uzvilkts. Laikam tur piedzērās un sāka skandālu," dienu pēc traģiskā notikuma Neatkarīgajai stāstīja kāds nelaiķa paziņa.

Ernests todien bija ieradies pie savas septiņdesmit sešus gadus vecās kaimiņienes, gribējis aplaupīt un draudējis viņu nošaut. Kā vēlāk noskaidroja izmeklēšana – vīrieša īpašumā bija nereģistrēta bise un kaujas patronas, tātad dzīvības apdraudējums bija reāls. Sirmgalvei izdevās skandalētāju apvaldīt, un viņš devās mājup. Pēcāk večiņa izsauca policiju, un kārtībsargi devās pie Ernesta uz dzīvokli, lai noskaidrotu, kas vīrietim aptumšojis prātu, ka viņš sola nogalināt savus līdzcilvēkus. Atzīšanās un miermīlīgas padošanās vietā Ernests policistus raidīja trīs mājas tālāk. "Vīrietis draudēja, ka gadījumā, ja viņu neliks mierā, viņš nošaus ikvienu, kurš centīsies iekļūt dzīvoklī, arī policistus," stāsta VP preses pārstāve Linda Neimane-Zobena. Policistiem tomēr izdevās iekļūt dzīvoklī, taču izvairīties no apšaudes nebija iespējams, un Ernests tika nāvīgi ievainots. No gūtajiem ievainojumiem vīrietis mira.

Par notikušo tika sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 132. panta – par draudiem izdarīt slepkavību un nodarīt smagu miesas bojājumu, taču šis process ir izbeigts, jo aizdomās turamā persona ir gājusi bojā. Tikmēr IDB uzsāka procesu, lai izvērtētu policijas darbinieka rīcību. Šajā procesā vēl notiek izmeklēšana, taču dienesta pārbaudes rezultāti liecina par labu šim policistam, saka L. Neimane-Zobena.

Ernests agrāk jau bija sešas reizes tiesāts, tostarp par laupīšanām, zādzībām, auto vadīšanu dzērumā. Sidrabenes pagasta pārvaldes vadītāja Eva Segliņa Neatkarīgajai pastāsta, ka pirms nāves Ernests stipri dzēris, tomēr tik skaļus skandālus nekad nebija atļāvies sarīkot.

Latvijā

“Man jau trīs dienas ir slikta dūša. Vemšana, galvassāpes, bezmiegs. Katru dienu, atverot e-pastu, pirmā doma – vai būs atkal jauns paziņojums no CSDD par 350 eiro sodu vai nebūs? Kopā sods jau sakrājies pāri tūkstotim, tuvojas diviem,” asaras valdīdama, man sūdzas kāda satraukta paziņa. Viņa ir izmisumā.

Svarīgākais