Lūdz sākt kriminālvajāšanu par noziedzīgu līdzekļu legalizēšanu un izvairīšanos no nodokļu nomaksas

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvalde (FPP) 8.martā nosūtījusi Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētajai prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai kriminālprocesu pret 1969.gadā dzimušu vīrieti par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu un izvairīšanos no nodokļu nomaksas.

Minētais vīrietis, īstenojot noziedzīgās darbības, nodarīja valstij zaudējumus aptuveni 198 000 latu apmērā.

Pateicoties FPP darbinieku operatīvajai rīcībai, jau kriminālprocesa izmeklēšanas laikā ir izdevies atgūt lielāko daļu minētās naudas summas - par noziedzīgi iegūtiem atzīti un ieskaitīti valsts budžetā ir vairāk nekā 115 000 latu, aģentūru LETA informēja VID Komunikācijas daļā.

Kriminālprocess sākts 2008.gada maijā pēc Krimināllikuma 19.nodaļas - par divu uzņēmumu veiktiem aizdomīgiem finanšu darījumiem 2007.gadā. Kriminālprocesu pirmstiesas izmeklēšanas laikā iegūtais pierādījumu kopums liecina, ka abu uzņēmumu pretlikumīgās darbības rezultātā valsts budžetam radīti zaudējumi 197 655 latu apmērā, no kuriem jau kriminālprocesa pirmstiesas izmeklēšanas laikā ar tiesas lēmumu valsts budžetam atdoti 114 933 lati un 168 eiro (118 lati). Minētie naudas līdzekļi tika arestēti šo divu uzņēmumu norēķinu kontos.

Kriminālprocesa izmeklēšanas laikā noskaidrots, ka 1969.gadā dzimušais vīrietis darbojās ar mērķi izdarīt noziegumu, tas ir, izvairīties no nodokļu nomaksas, organizējot fiktīvi reģistrētus uzņēmumus, noformējot ar nodokli apliekamu darījumu dokumentus par faktiski nenotikušiem darījumiem un pārskaitot naudas summas kopā ar pievienotās vērtības nodokli fiktīvajiem uzņēmumiem uz viltotu un nepatiesu informāciju saturošu dokumentu, tas ir, līgumu un rēķinu pamata. Šī persona reģistrēja trīs fiktīvus uzņēmumus uz trešo personu vārda, izmantojot viņu uzticēšanos, un, pamatojoties uz šo fiktīvo uzņēmumu amatpersonu izsniegtajām pilnvarām, izmantoja uzņēmumu norēķinu kontus, lai fiktīvo darījumu rezultātā saņemtos naudas līdzekļus vēlāk noņemtu skaidrā naudā, informē VID.

Kriminālprocesa pirmstiesas izmeklēšanas laikā par aizdomās turēto tika atzīta viena persona, un tai piemērots drošības līdzeklis, kas nav saistīts ar reālu brīvības atņemšanu.

Izmeklēšanas gaitā veiktas divas kratīšanas kriminālprocesā iesaistīto personu dzīves vietās, viena kratīšana veikta biroja telpās un viena - automašīnā. Kratīšanu laikā izņemti vairāki datori, kuriem veikta kibertehniskā ekspertīze, un tās rezultātā iegūti ekspertu atzinumi par to, ka daļa no kriminālprocesā iesaistīto uzņēmumu darījumu dokumentiem tika sagatavoti, izmantojot tieši šos datorus.

Pirmstiesas izmeklēšanas laikā iegūts pietiekams pierādījumu kopums, lai ierosinātu Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētajai prokuratūrai sākt kriminālvajāšanu pret 1969.gadā dzimušo vīrieti pēc Krimināllikuma 218.panta otrās daļas un 195.panta trešās daļas, informēja VID.

Svarīgākais