VID aiztur grupu, kas "atmazgājusi" gandrīz astoņus miljonus latu

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvalde 2. un 3.septembrī, veicot kratīšanas Rīgā un Cēsīs, kā arī īstenojot citas izmeklēšanas darbības, ir apturējusi grupējuma darbību, kas nodarbojās ar noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju jeb "naudas atmazgāšanu" un izvairīšanos no nodokļu nomaksas.

Sākotnējie aprēķina liecina, ka grupējuma pakļautībā esošie 12 uzņēmumi kopā ar sadarbības partneriem ir "atmazgājuši" aptuveni 7,9 miljonus latu. Grupējums ir iesaistīts vismaz divās "naudas atmazgāšanas" shēmās.

VID šā gada 2. un 3.septembrī veica vairākas kratīšanas Rīgā un Cēsīs, kuru laikā pie abiem nelegālo shēmu organizatoriem- Pāvela un Ivara, atrada un izņēma 12 uzņēmumu grāmatvedības dokumentus, zīmogus un citus rekvizītus.

Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanas shēmās nereti iesaistās vairāki grupējumi, kas īsteno noteiktus "naudas atmazgāšanas" posmus, kuros tie ir specializējušies. Jau iepriekš minētais grupējums nodrošināja noteikta posma darbību- darījumu noformēšanu starp "naudas atmazgāšanas" shēmas klientu un shēmā iesaistītajiem reāli strādājošiem uzņēmumiem, tā saucamajiem, "bufera" uzņēmumiem-, arī šā gada janvārī atklātajā shēmā. VID šā gada 15.janvārī apturēja noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanas shēmu, kad atklāja fiktīvu uzņēmumu un darījumu ķēdi- shēmas fiktīvo posmu, kuru īstenošanu veica cits, minētajā posmā specializējies, grupējums. Iespējams tieši tādēļ, ka šomēnes apturētā grupējuma sadarbības partneri gada sākumā tika aizturēti, grupējums nolēma pats turpmāk īstenot arī fiktīvo naudas atmazgāšanas shēmas posmu, lai piesegtu grupējuma kontrolē esošos "bufera" uzņēmumus.

Pārtraucot "naudas atmazgāšanas" shēmas darbību, tiek pārtraukta arī izvairīšanās no nodokļu nomaksas un apgrūtināta naudas līdzekļu ieguve "aplokšņu algām", jo tiek arestēti un konfiscēti naudas līdzekļi shēmā iesaistīto uzņēmumu banku kontos un izņemta skaidrā nauda. Arī šajā gadījumā ir atzīti par noziedzīgi iegūtiem un konfiscēti naudas līdzekļi, šobrīd, aptuveni 18 250 latu apmērā.

VID Finanšu policijas pārvalde šā gada pirmajos astoņos mēnešos kopumā ir uzsākusi 508 kriminālprocesus, kuros kopumā valstij nodarītā zaudējuma apmērs ir vairāk nekā 36 miljoni (36 717 540,55 lati) latu. 2009. gada pirmajos astoņos mēnešos ir uzsākti 11 kriminālprocesi par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu. VID Finanšu policijas pārvalde 2009.gada pirmajos astoņos mēnešos kopumā ir atklājusi un prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai nodevusi 288 kriminālprocesus, no kuriem 15 kriminālprocesi ir par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu. Atklātajos kriminālprocesos likumpārkāpēji valstij kopumā ir nodarījuši zaudējumus 18 miljonu latu (17 839 112 lati) apmērā.

Svarīgākais