Latvija ir augsts organizētās noziedzības līmenis

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvaldes (FPP) darbinieki savā darbā regulāri sastopas ar noziedzīgo grupējumu augsto organizētības līmeni, jo vairumā gadījumu šos grupējumus vada izglītotas personas, kuras prasmīgi orientējas finanšu un juridiskajos jautājumos, norāda šīs pārvaldes direktors Kaspars Čerņeckis.

Viņš atzīmē, ka salīdzinājumā ar 2008.gadā atklāto noziedzīgo grupējumu veidotajām shēmām 2009.gadā pārtrauktajos noziedzīgajos grupējumos shēmu organizatori fiktīvajiem uzņēmumiem rūpīgāk ir atlasījuši to nākamās amatpersonas, veikušas šo personu apmācību, lai to rīcības rezultātā tiesībaizsardzības iestāžu amatpersonām nerastos aizdomas par uzņēmumu prettiesisko darbību.

Tāpat izmaiņas vērojamas arī noziedzīgo grupējumu veidotajās naudas plūsmas shēmās, kas kļūst sarežģītākas, jo nauda tiek pārskaitīta ne tikai uz Latvijas un Eiropas Savienības dalībvalstu kredītiestādēm, bet arī Neatkarīgo valstu savienības jeb NVS kredītiestādēm.

2009.gadā VID Finanšu policijas pārvaldes darbības rezultātā pārtraukta 13 organizētu noziedzīgu grupējumu darbība, aģentūru LETA informēja VID Komunikācijas nodaļā.

Saistībā ar šo grupējumu veiktajām darbībām uzsākti 11 kriminālprocesi, kuros kopumā iesaistīti 738 uzņēmumi.

Veicot pirmstiesas izmeklēšanu šajos kriminālprocesos, 2009.gadā veiktas 188 kratīšanas uzņēmumu birojos un personu dzīves vietās.

Salīdzinājumā ar kriminālprocesiem, kas uzsākti saistībā ar 2008.gadā pārtraukto noziedzīgo grupējumu darbību, veikto kratīšanu skaits ir palielinājies par 27%, savukārt grupējumos iesaistīto uzņēmumu skaits ir palielinājies par 16%.

Kriminālprocesu par noziedzīgo grupējumu darbību izmeklēšanas ietvaros par aizdomās turētām personām 2009.gadā atzītas 66 personas, arestēti 16 nekustamie īpašumi, norēķinu kontos dažādās valūtās apturēti un arestēti 1,3 miljoni latu, savukārt arestēti un ieskaitīti VID depozītkontā dažādās valūtās kopumā 151 100 latu.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.

Svarīgākais