Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

Par prostitūtām Rīgā piestrādā arī studentes un sākumskolas skolotājas

Policija pēdējo četru gadu laikā ir fiksējusi aptuveni 750 sievietes, par kuru nodarbi policijai ir aizdomas, ka tā saistīta ar intīma rakstura pakalpojumu sniegšanu par samaksu.

Šo sieviešu vidū ir plaša profila profesiju pārstāves, tostarp studentes un sākumskolas skolotājas, stāsta Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Centra iecirkņa Operatīvās vadības grupas vecākais inspektors un dežūrdaļas priekšnieks Armands Logins.

Policija Rīgas centrā par vairāku gadu laikā apzinātajām aptuveni 750 sievietēm ir pat izveidojusi kartotēku ar "tauriņu" fotogrāfijām. Atraktīvākajām "meitenēm" policijas darbinieki pat esot iedevuši savas iesaukas. Parasti šajā arodā darbojoties sievietes vecumā no 19-32 gadiem.

Kā atzīst Centra iecirkņa priekšnieks Mārcis Mežavilks, pilsētā uz ielām viņa vadītā iecirkņa apkalpojamajā teritorijā prostitūtu vairs nav, kā tas bija aptuveni pirms desmit gadiem, kad visas A.Čaka ielas garumā bija sastopami "nakts tauriņi". Patlaban šī nodarbe ir kļuvusi daudz rafinētāka, prostitūtas pamatā savus pakalpojumus sniedz dažādos masāžas salonos. Vēl pirms pāris gadiem Vecrīgā bija gana daudz klubu, kuros visai atklāti tika piedāvāti intīma rakstura pakalpojumi, kad skatlogos jau samērā agrās vakara stundās varēja manīt puskailas sievietes. Tagad situācija ir mainījusies, atzīst Logins.

Pateicoties policijas aktīvam darbam un veiktajām izmaiņām likumdošanā, šāda veida klubi ir iznīdēti. Vēl pērn Vecrīgā darbojās 18 klubi, kuros netieši tika piedāvāti seksuāla rakstura pakalpojumi, taču patlaban esot vien četri "sliktie" klubi, bet tie paši klaji šādu izklaidi vairs nepiedāvā un daļēji mainījuši gan cenu politiku, gan darbības intīmo ievirzi. Kāda "sliktā" kluba ēdienkartē pērn par 120 latiem piedāvāta "duša ar meiteni", tiesa gan dušā bijis tikai aukstais ūdens. Klientu loks šādu veidu klubos un arī masāžas salonos ir pārsvarā ārvalstu tūristi, stāstīja policijas pārstāvji.

Mežavilks pastāstīja, ka ir klubi, kuros vēl joprojām strādā dejotājas, go-go meitenes, bet neviens no šiem klubiem sevi nereklamē centrā kā striptīza klubu. Bijis klubs "Tuti-fruti", bet šā gada februārī Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa šo klubu administratīvi sodīja par neatļautu intīma rakstura izklaides organizēšanu.

Policijas pārstāvji uzsvēra, ka patlaban lielākā problēma ir ar masāžas saloniem, kuros it kā tiek piedāvāta klasiskā masāža, roku, kāju un pēdu masāža, taču neviens no šiem saloniem nav reģistrēts kā ārstniecības iestāde un kurā strādātu cilvēki ar speciāli iegūtiem sertifikātiem, kas deleģē tiesības veikt masāžu. Lai gan reklāmās tie tiek saukti par masāžas saloniem, uzņēmējdarbības licencē kā nodarbošanās tiek minēta fiziskās labsajūtas uzlabošanas pakalpojumu sniegšana.

Masieriem, kuri visbiežāk ir tieši daiļā dzimuma pārstāves, nekādu sertifikātu nav. Kad policija ierodas pārbaudīt šos salonus, tiek norādīts, ka darbinieks strādā pirmo dienu un vēl tikai mācās, informēja policijas pārstāvji.

Kā atzīmēja Logins, Centra rajonā tikai četriem intīmpreču veikaliem, kuros atrodas arī īpašas kabīnes, ir saņemta licence intīma rakstura pakalpojumu sniegšanai. Tas ļauj izdarīt secinājumus, ka visas pārējās šīs iestādes darbojas nelegāli. Arī policijai grūti pierādīt šo nelegālo nodarbi. Lai veiktu pārbaudes masāžas salonos, tiek piesaistīti studenti - policijas kadeti, citu tiesībsargājošo institūciju pārstāvji, jo tajos iekļūt var, tikai zvanot pa tālruni. Tad masāžas salona darbinieki palūkojas, kāda izskata cilvēks ieradies. Daļu Centra iecirkņa policistu jau visi saloni pazīstot, tādēļ vienmēr nākas meklēt kādus palīgus, kuri neizskatoties pēc policista. Tiesa gan, saloni nereti ir visai neapmierināti, ka klients ir pašu zemes, nevis ārvalstnieks.

Par prostitūtām Rīgas centrā "strādā" galvenokārt vietējās sievietes, taču esot dažas sievietes arī no Lietuvas, kuras parasti stāstot, ka ieradušās ciemos pie Latvijā dzīvojoša brāļa vai māsas. Pirms pāris gadiem šajā jomā darbojušās arī sievietes no Baltkrievijas un Ukrainas, taču ar robežsargu palīdzību viņas tika deportētas no mūsu valsts. Policijai arī bijusi informācija par kādas melnādainas sievietes parādīšanos šajā biznesā, taču šīs ziņas neapstiprinājušās. Nepilngadīgas meitenes pēdējā laikā gan neesot manītas, stāstīja Logins.

Mežavilks atzina, ka patlaban situācija prostitūcijas jomā jau vairākus gadus ir nemainīga. Lai gan ir vēlme to legalizēt, policija uzskata, ka tās īstenošana neizdodas un prostitūcijas ierobežošanas noteikumi nestrādā. Kā vienu no piemēriem policijas iecirkņa priekšnieks minēja kaut vai faktu, ka ikvienai prostitūtai ir jābūt veselības kartei un ik mēnesi viņai būtu jādodas pie ārsta pārbaudīties. Tomēr tas nenotiek, jo neviena jau sevi atklāti nevēlas pozicionēt kā prostitūtu. Klubos šīs meitenes tiek noformētas darbā kā oficiantes, administratores vai kā citādi.

Logins atminas amizantu skatu no vienas pārbaudes šādā klubā, kur telpās sēdējušas sešas puskailas meitenes un viņas visas bija administratores. Citā reizē kāda puskaila meitene darbojusies ap stieni, bet policijai teikusi, ka atnākusi ciemos pie draudzenes, lai patrenētos priekšnesumam, ko gatavo vīram. Šāda veida stāstiņi policijas darbiniekiem jādzird bieži, un nereti tie ir tik smieklīgi un naivi, ka pat policistam jāpasmaida, atzina tiesībsargi.