Gruziņš: Pēdējos gados visizplatītākais noziegumi ir narkotisko un psihotropo vielu nelegāla aprite

Pēdējos gados visizplatītākais noziegumu veids ir noziedzīgi nodarījumi, kas saistās ar nelegālu narkotisko un psihotropo vielu apriti, šodien Augstākās tiesas (AT) plēnumā informēja Senāta krimināllietu departamenta priekšsēdētājs Pāvels Gruziņš.

"Dzīve ir parādījusi, ka tas ir noziegumu veids, kas iet plašumā," sacīja Gruziņš, piebilstot, ka par to jādomā arī tām iestādēm, kas ar šiem noziegumiem cīnās.

Gruziņš atzīmēja, ka šī ir trešā lietu kategorija, kurā pieņemtie nolēmumi apstrīdēti Senātā. Pērn tie bijuši ap 10% no kopējā apstrīdēto nolēmumu skaita.

Visvairāk Senāta Krimināllietu departamentā pārsūdzētas lietas, kur apsūdzība celta par noziedzīgiem nodarījumiem pret īpašumu. Pērn Senātā bijis ap 30% šādu lietu.

Nākamais pārsūdzēto nolēmumu skaits bijis lietās, kur apsūdzība celta par nodarījumiem pret satiksmes drošību, un šajā lietu kategorijā īpaši izplatītas bijušas apsūdzības par atkārtotu braukšanu dzērumā.

Gruziņš akcentēja, ka personas visbiežāk par to tikušas notiesātas pamatoti.

Senators informēja, ka viņa vadītais Krimināllietu departaments 2009.gadā atstājis spēkā 80% AT Krimināllietu tiesu palātas nolēmumus, spēkā atstāti ap 60% nolēmumu, ko Senāts saņēmis no citām tiesu instancēm, ap 35% zemāku instanču tiesu nolēmumu atcelti, bet 65% nolēmumu departaments pērn grozījis.

Kopumā Senāta Krimināllietu departamentā pērn saņemtas ap 700 lietām.

Svarīgākais