"Lata International" lietā attaisnotais Sproģis vēlas piedzīt 240 000 latu lielu kompensāciju

Tā dēvētajā "Lata International" krimināllietā savulaik apsūdzētais un vēlāk attaisnotais Māris Sproģis no Tieslietu ministrijas (TM) tagad vēlas piedzīt 241 000 latu lielu morālā kaitējuma kompensāciju.

Sproģis Rīgas apgabaltiesā iesniedzis prasību pret TM, norādot, ka tiesībsargājošo iestāžu darbību rezultātā būtiski aizskartas viņa tiesības, kā arī nodarīts ievērojams morālais kaitējums.

Saistībā ar "Lata International" krimināllietu Sproģis savulaik atradies apcietinājumā vairāk nekā pusgadu.

Kā pastāstīja TM Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Jana Saulīte, ministrija atzīst, ka Sproģim saistībā ar atrašanos apcietinājumā nodarīts morālais kaitējums 1440 latu apmērā, bet pārējo prasības daļu, kurā Sproģis lūdzis piedzīt kompensāciju par morālo kaitējumu, kas nodarīts ar procesuālām darbībām, tiesvedības ilgumu, kā arī godu un cieņu aizskarošiem paziņojumiem, TM neatzīst.

Rīgas apgabaltiesā šā gada 23.februārī Sproģa prasības lieta izskatīta pēc būtības, bet spriedumu plānots pasludināt 8.martā plkst.16.

Kā ziņots, šā gada 9.februārī Augstākās tiesas Civillietu tiesu palāta no TM nolēma piedzīt 10 000 latu morālā kaitējuma kompensāciju citam "Lata International" lietā savulaik nepatiesi apsūdzētajam - kādreizējam lauksaimniecības ministram Dainim Ģēģeram. Viņš gan no TM vēlējās piedzīt 500 000 latu kompensāciju.

Izskatot Ģēģera prasību pirmajā tiesu instancē, Rīgas apgabaltiesa 2008.gada 8.maijā viņam par labu no TM bija lēmusi piedzīt 80 000 latu kompensāciju, tomēr šis spriedums vēlāk tika pārsūdzēts un lieta nonāca Augstākās tiesas Civillietu tiesu palātā, kas to izskatīja šā gada februāra sākumā. Arī AT Civillietu tiesu palātas spriedumu 30 dienu laikā no 23.februāra vēl iespējams pārsūdzēt kasācijas kārtībā.

1992.gadā ārvalstu kredītu apsaimniekošanai tika izveidota kompānija "Lata International". Tajā pašā gadā firma no ārvalstu finanšu institūcijām saņēma piecus kredītus 38 miljonu ASV dolāru vērtībā.

1994.gadā kompānija tika atzīta par maksātnespējīgu, un tās kredīti atmaksāti no budžeta līdzekļiem. Valsts garantēto kredītu apsaimniekotājas "Lata International" darbības dēļ valstij tika nodarīti 54,5 miljonu ASV dolāru zaudējumi.

Rīgas apgabaltiesa 2005.gada jūnijā beidza izskatīt "Lata International" krimināllietu, kurā kopumā tika apsūdzētas astoņas personas - bijušais Lauksaimniecības ministrijas Ārējo sakaru departamenta direktors Gatis Krūze, "Lata International" bijusī ģenerāldirektore Edīte Jansone, Artis Kristalts, Aija Podniece, Ārija Ozoliņa, Irēna Anševica, Ģēģers un Sproģis.

Visiem astoņiem apsūdzības bija celtas par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu ar smagām sekām, kā arī par mantas piesavināšanos lielā apjomā.

Ģēģeru, Sproģi un Anševicu tiesa attaisnoja, bet pārējie apsūdzētie tika notiesāti un saņēma dažādus sodus.

Latvijā

Gan pasaulē, gan Latvijā katru gadu palielinās bērnu skaits, kuriem nepieciešama pediatriskā paliatīvā aprūpe, aģentūru LETA informēja Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) Paliatīvās aprūpes dienesta vadītāja vietniece aprūpes jautājumos Sofja Tomase.

Svarīgākais