Pieaudzis aizturēto kontrabandistu skaits

Pagājušajā gadā būtiski pieaudzis pabeigto kriminālprocesu un apsūdzēto personu skaits par kontrabandu, liecina prokuratūras sagatavotais pārskats par pagājušā gada darba rezultātiem.

Par kontrabandu pērn prokuratūrā apsūdzības uzrādītas 141 personai, bet pabeigto procesu skaits bija 111, savukārt gadu iepriekš apsūdzētas tika 73 personas, bet pabeigto procesu skaits bija 66.

Ja raugās teju desmit gadu griezumā, tad, piemēram, 2000.gadā par kontrabandu apsūdzētas tika vien astoņas personas, bet pabeigto kriminālprocesu skaits bija vien trīs.

2009.gadā pieaudzis arī pabeigto procesu un apsūdzēto personu skaits par noziedzīgiem nodarījumiem uzņēmējdarbībā. Pērn par šādiem likumpārkāpumiem apsūdzētas tika 454 personas, bet pabeigto procesu skaits bija 399, bet 2008.gadā - attiecīgi šie skaitļi bija 428 un 349.

Prokuratūras apkopotā informācija liecina, ka pērn nedaudz samazinājies apsūdzēto personu skaits par izvairīšanos no nodokļu nomaksas, lai gan, iespējams, tas daļēji izskaidrojams ar Valsts ieņēmumu dienesta Finanšu policijas pārvaldes (FPP) izmeklētāju zemo darba produktivitāti šādu lietu izmeklēšanā. Pērn pēc attiecīgā likuma panta tika apsūdzētas 52 personas, bet gadu iepriekš - 71.

Jau ziņots, ka ģenerālprokurors Jānis Maizītis šonedēļ virsprokuroru sanāksmē netieši norādīja uz FPP zemo darba produktivitāti lietu izmeklēšanā par izvairīšanos no nodokļu nomaksas un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju.

Viņš norādīja, ka FPP pēdējā laikā visai bieži nāk klajā ar skaļiem paziņojumiem par atklātajiem noziegumiem noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanā, taču līdz prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai nonāk ļoti maz lietu. Maizītis apliecināja, ka tiešām FPP uzsāk procesus par apjomīgiem nelikumīgiem darījumiem, taču procesa uzsākšana ir tikai izmeklēšanas sākumposms. No pagājušajā gadā 20 uzsāktajām lietām tikai trīs ir nodotas kriminālvajāšanas uzsākšanai. Jautājums esot, cik lielā mērā iestāde var šo lietu izmeklēt.