Rudenī tiesa sāks skatīt lietu par 54 000 latu PVN izkrāpšanu

Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa šā gada 27.oktobrī plkst.12 paredzējusi sākt skatīt krimināllietu trīs personu apsūdzībās par izvairīšanos no 180 000 latu nodokļu nomaksas, noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu, kā arī 54 000 latu pievienotās vērtības nodokļa (PVN) izkrāpšanu.

Kā liecina Tiesu informatīvajā sistēmā ievietotie dati, pēc vairākiem Krimināllikuma pantiem šajā lietā apsūdzētas trīs personas - Žanna Knoka, Uldis Zaļkalns un Vladimirs Seņkovs.

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvalde šo lietu Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētajai prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai nosūtīja pagājušā gada septembrī, bet prokurors Viktors Ratniks šā gada janvārī to nodeva izskatīšanai tiesā.

VID iepriekš informēja, ka, izmantojot fiktīvu komersantu datus un dokumentāli radot šķietamu saimniecisko darbību, minētais grupējums sniedzis VID PVN deklarācijas, norādot tajās faktiski nenotikušus darījumus, un pieprasīja PVN pārmaksu atmaksas.

Kopumā grupējums izvairījās no nodokļu nomaksas aptuveni 180 000 latu apmērā, legalizējot daļu šo naudas līdzekļu, kā arī PVN pārmaksu atmaksu veidā izkrāpa no valsts budžeta naudas līdzekļus 54 000 latu apmērā.

VID informēja, ka kriminālprocesa izmeklēšanas gaitā noskaidrots, ka krāpniecisko shēmu organizēja trīs personas, kopumā darījumos iesaistot piecus uzņēmumus, kuru galvenais deklarētais darbības bija saistīts ar būvniecības nozari.

Grupējums darbojās ar mērķi izvairīties no nodokļu nomaksas, noformējot ar nodokli apliekamu darījumu dokumentus par faktiski nenotikušiem darījumiem, pārskaitot samaksu par tiem kopā ar PVN uz fiktīvu darījumu partneru norēķinu kontiem. Pēcāk pārskaitīto naudu personas noņēma no norēķinu kontiem skaidrā naudā vai, izmantojot kredītiestāžu bankomātus.

Krāpnieciskās shēmas organizatori kā darījumu partnerus piesaistīja trīs fiktīvus uzņēmumus, lai dokumentāli rādītu šķietamu saimniecisku darbību un varētu VID iesniegt PVN deklarācijas un pielikumus par faktiski nenotikušiem darījumiem, kas būtu par pamatu PVN atmaksas pieprasīšanai no valsts budžeta.

Kopumā grupējums izkrāpa naudas līdzekļus - 54 320 latus, izvairījās no 179 849 latu nodokļu nomaksas, tādējādi nodarot valstij liela apmēra zaudējumus.