Masteiko, Kibermani un Koroševski attaisno apsūdzībās par krāpšanu

Augstākās tiesas (AT) Senāts šodien atcēlis apelācijas instances tiesas spriedumu daļā par Ērika Masteiko, Ivara Kibermaņa un Anda Koroševska notiesāšanu par krāpnieciskām darbībām. Kriminālprocesu šajā daļā nolemts izbeigt noziedzīga nodarījuma sastāva trūkuma dēļ, savukārt saistībā ar dokumentu viltošanu visiem trim apsūdzētajiem palikuši spēkā iepriekš piespriestie sodi.

Senāta Krimināllietu departaments saistībā ar iesniegtajām kasācijas sūdzībām no Masteiko un Kibermaņa advokātiem šodien rakstveida procesā pārskatīja AT Krimināllietu tiesu palātas 2009.gada 9.septembra spriedumu, kas tika taisīts, atkārtoti izskatot lietu apelācijas kārtībā.

Lai gan AT Krimināllietu tiesu palāta pērnajā rudenī visus trīs apsūdzētos bija notiesājusi arī par krāpnieciskām darbībām, Senāts spriedumu šajā daļā atcēla un kriminālprocesu izbeidza. "Jau pirmās instances tiesa 2006.gada 5.decembra spriedumā bija norādījusi, ka inkriminētās darbības nevar tikt uzskatītas par svešas mantas iegūšanu krāpšanas ceļā," teikts šodienas Senāta lēmumā.

Savukārt pārējā daļā par Masteiko, Kibermaņa un Koroševska notiesāšanu un sodīšanu pēc Krimināllikuma panta par dokumentu viltošanu Senāts visiem trim apsūdzētajiem atstāja spēkā iepriekš piespriestos sodus. Masteiko un Koroševskim par dokumentu viltošanu iepriekš tika piespriesti naudas sodi attiecīgi 50 un 18 minimālo mēnešalgu apmērā, bet Kibermanim - brīvības atņemšana uz vienu gadu.

Senāta šodien pieņemtais lēmums nav pārsūdzams, pastāstīja Kataja.

Kā ziņots, lieta pirmās instances tiesā tika izskatīta jau 2006.gada 5.decembrī, taču šis spriedums tika pārsūdzēts. Vēlāk tika pārsūdzēts arī apelācijas instances tiesas spriedums un lieta nonāca AT Senātā, kas 2008.gada 16.decembrī spriedumu daļā atcēla un nodeva lietu jaunai izskatīšanai apelācijas instances tiesā. Kad apelācijas instances tiesa lietu bija izskatījusi no jauna, spriedums atkal tika pārsūdzēts, un lieta nonāca Senātā otro reizi.

Saskaņā ar apsūdzības rakstu 2004.gada augustā Kibermanis izgatavoja divus neīstus cesijas līgumus ar atpakaļejošu datumu, kuros norādīts, ka cedents Masteiko cesionāram Koroševskim par atlīdzību nodod trīs parādnieku parādsaistības. Izgatavotie cesijas līgumi pēc to parakstīšanas piešķīra Koroševskim tiesības pieprasīt no parādniekiem parāda atmaksu, kā arī tiesības tā nesamaksāšanas gadījumā vērsties tiesā ar pieteikumu par nekustamā īpašuma labprātīgu pārdošanu izsolē tiesas ceļā.

Pēc tam, rīkojoties atbilstoši iepriekšējai norunai, Kibermanis nosūtīja Koroševska parakstītus paziņojumus parādniekiem, kuros informēja, ka viņu nenokārtotās parādu saistības 2004.gada 10.augustā vienam no parādniekiem veido gandrīz 7100 latus, bet otram - gandrīz 1160 latus un ka šī parādsaistību dzēšana tiek pieprasīta, balstoties uz 2004.gada 15.jūlija cesijas līgumiem.

Vēlāk, 2004.gada 19.augustā, Kibermanis pēc iepriekšējas norunas ar Masteiko un Koroševski minētos viltotos cesijas līgumus kopā ar nostiprinājuma lūgumu tiesību pārgrozīšanai iesniedzis Tukuma Zemesgrāmatu nodaļā.

Zinot, ka 2004.gada 26.jūlijā parādsaistības tikušas dzēstas un cietušie atkārtoti nevar un nevēlas Koroševskim samaksāt pieprasīto summu, Kibermanis saskaņā ar iepriekš panākto vienošanos ar Masteiko un Koroševski 2004.gada 30.augustā Tukuma rajona tiesā iesniedzis Koroševska parakstītu pieteikumu par nekustamā īpašuma pārdošanu izsolē tiesas ceļā ar tam pielikumā pievienotajiem nekustamā īpašuma izsoles nosacījumiem, kā arī iesniedzis viltoto cesijas līgumu, tādējādi to izmantojot atkārtoti, liecina apsūdzība.

Latvijā

No šodienas līdz mēneša beigām daudzviet pasaulē debesīs būs labi redzama spožā Čučiņšanas-ATLAS komēta, un Latvijā tā būs novērojama ar neapbruņotu aci vakaros no plkst.19 zemu pie horizonta rietumu, vēlāk dienvidrietumu pusē,  informē Latvijas Astronomijas biedrība (LAB).

Svarīgākais