Latvijā nelegāli mēģina ievest 10 miljonus cigarešu 700 tūkstošu latu vērtībā

© VID

Sestdien muitas kontroles punktā "Pātarnieki" Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas kriminālpārvaldes mobilo vienību darbinieki novērsa šogad lielāko cigarešu kontrabandas mēģinājumu. Kravā kopumā atradās 10 miljoni "Jin Ling" markas cigarešu.

VID darbinieki novērsa kaitējumu valsts budžetam nenomaksātu nodokļu veidā 700 tūkstošu latu apmērā, nra.lv informēja VID Komunikācijas daļā.

Ir uzsākts kriminālprocess par kontrabandas mēģinājumu lielā apmērā, bet kravas mašīnas, kurā veda kontrabandas cigaretes, šoferim piemērots apcietinājums.

Nedēļas nogalē, 20.februāra naktī VID Muitas kriminālpārvaldes Mobilo vienību darbinieki muitas kontroles punktā "Pātarnieki" no kravas mašīnu stāvlaukuma uz padziļinātajai muitas kontrolei domātu ēku novirzīja kravas mašīnu MAN ar puspiekabi. Gan minētajai kravas mašīnai, gan puspiekabei bija Ukrainas reģistrācijas numura zīmes, un automašīnu vadīja 1965.gadā dzimis Ukrainas pilsonis. Pēc pieprasījuma vadītājs VID darbiniekiem uzrādīja dokumentus, kas bija sagatavoti iesniegšanai Latvijas muitā, par kancelejas preču kravu ar Ukrainas un Baltkrievijas muitas iestāžu atzīmēm. Taču, atverot puspiekabi, atklājās, ka tajā atrodas nevis kancelejas preces, bet gan desmit miljoni cigarešu „Jin Ling” bez akcīzes markām, kuru izcelsmes valsts ir Ukraina.

Pēc šī atklājuma automašīnas vadītājs izvilka un VID darbiniekiem iedeva citus dokumentus - Baltkrievijā sagatavotu muitas deklarāciju ar pavadzīmi, rēķinu un Ukrainas sanitārās epidemioloģiskās ekspertīzes atzinumu par puspiekabē esošajām cigaretēm, kas nebija sagatavoti tā, lai varētu iesniegt Latvijas muitai un varētu kravu importēt Eiropas Savienībā. Šos dokumentus automašīnas vadītājs bija paslēpis zem jakas, zem bikšu jostas. Dokumentos kā cigarešu piegādes un izkraušanas vieta norādīta Saulgoži, Latvija.

Cigaretes ir izņemtas un šobrīd atrodas muitas kontroles punkta „Pātarnieki” aizturēto preču noliktavā.

VID Muitas kriminālpārvaldē uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 190.panta 2.daļas un 15.panta 4.daļas1 par kontrabandas mēģinājumu lielā apmērā. Kravas mašīnas vadītājs tika aizturēts, un svētdien, 21.februārī, Rīgas rajona tiesa vadītāju atzina par aizdomās turamu un pēc VID ierosinājuma viņam piemēroja apcietinājumu. Automašīnas vadītājs šobrīd atrodas apcietinājumā Rīgas Centrālcietumā.

Sīkāka informācija izmeklēšanas interesēs šobrīd netiek sniegta.

Kopumā par cigarešu kontrabandu VID Muitas kriminālpārvalde šogad ir uzsākusi 17 kriminālprocesus, kuru laikā izņemti vairāk nekā 16 miljoni dažādu marku cigarešu.

Svarīgākais