"Nosper" un notērē valsts naudu, bet pēc tam nomaina vārdu un uzvārdu

Biedrības "Rīgas kongresu birojs" vadība izšķērdējusi 128 000 latu, šodien raksta laikraksts "Biznes&Baltija".

Šī nauda, kas bija paredzēta Latvijas tūrisma reklāmai, izņemta bankomātos un pārskaitīta fiktīvām firmām. Notikušajā visas iesaistītās puses vaino Rīgas kongresu biroja izpilddirektori Tamāru Kļaviņu, kura tagad mainījusi vārdu un uzvārdu.

Kā ziņots, pagājušā gada nogalē Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa līdz 2010.gada 23.martam atlika Ekonomikas ministrijas (EM) prasības izskatīšanu par 128 272 latu zaudējumu piedziņu no Rīgas Kongresu biroja.

Kā raksta "Biznes&Baltija", Rīgas kongresa birojā saimniecisko darbību vadīja tā izpilddirektore Kļaviņa. Viņa bija arī asociācijas "Inspiration Riga" izpilddirektore un tieši viņu līdzekļu izšķērdēšanā vaino visas lietā iesaistītās puses.

Sākotnēji Rīgas kongresu birojam tika atvēlēti 294 000 latu reklāmas pasākumu rīkošanai no 2008.gada augusta līdz 2009.gada janvārim. Līgumā, kas tika noslēgts starp biroju un EM, bija minēta vesela virkne pasākumu, piemēram, semināru rīkošana dažādās valstīs, dalība specializētās izstādēs un konferencēs, ārvalstu tūrisma aģentūru pārstāvju vizīšu apmaksa, katalogu un brošūru izdošana, reklāmas klipa filmēšana.

Līgumā precīzi noteiktas katra pasākuma izmaksas un avansā birojs saņēmis 235 000 latu.

"Gandrīz uzreiz parādījās problēmas ar atskaitēm - dokumentus saskaņošanai mums atsūtīja ar lielu kavēšanos un tie bija vāji sagatavoti un prasīja precizēšanu," laikrakstam stāstījusi EM Tūrisma nodaļas vadītāja Marina Paņkova.

Pēc tam birojs sācis patvaļīgi atlikt līguma izpildes termiņus.

EM nolēmusi lauzt līgumu ar Rīgas kongresu biroju un pieprasīt atgriezt naudu - 128 000 latu. Biroja vadība atteicās pildīt šo prasību, norādot, ka EM pārkāpusi līguma procedūras. Tagad strīds nonācis tiesā.

"Biznes&Baltija" no Rīgas kongresu birojam tuviem avotiem izdevies uzzināt, kāpēc organizācija nevēlas atmaksāt minēto naudu. "Juridiskā valodā vārda "nospert" sinonīms ir frāze "nav attaisnojošo dokumentu". Lūk, izpilddirektorei Tamārai Kļaviņai šo attaisnojošo dokumentu par ļoti lielām summām nebija," stāstīja laikraksta avots.

Izveidojusies situācija radījusi šoku EM un ne tikai. "Arī ["Inspiration Riga" un "ariBaltic" vadītājam] Bertoltam Flikam. Viņš Kļaviņai pieprasīja izdevumu atskaiti, viņa runājusi kaut kādas muļķības. Tad Fliks uz viņu sācis bļaut un gandrīz vai lamāt," stāsta anonīmais avots.

Kļaviņa atstādināta no amata un viņas vietā iecelts Aigars Smiltāns, kuram izdots tikt skaidrībā ar iepriekšējās vadības darbību.

Auditu organizācijā veicis arī neatkarīgs grāmatvedis, atklājot daudzus pārkāpumus. Piemēram, daudzi pasūtītie pasākumi netika apmaksāti, tajā skaitā izstāde Vācijā. Reklāmai paredzētā nauda izņemta bankomātos vai pārskaitīta uz neiesaistītu firmu kontiem.

Smiltāns sarunā ar "Biznes&Baltija" valsts naudas pazušanu apstiprināja: "Jā, iepriekšējā direktore iztērējusi nedaudz naudas. Cik tieši, nevaru pateikt, iekšējā izmeklēšana nav pabeigta."

Kā EM izvirzījusi pretenzijas, Kļaviņai radušās problēmas ar veselību, viņa sākusi ņemt ilgas slimības lapas un ar viņu kļuvis grūti sazināties. Sazināties ar viņu nav izdevies arī laikrakstam.

"Turklāt pašas Tamāras Kļaviņas nemaz vairs nav. Viņa nomainīja vārdu un uzvārdu un kļuva par Kamillu Kokmani," raksta "Biznes&Baltija".

Vērtējot, kā atrisināt strīdu ar EM, Smiltāns pieļauj, ka Rīgas kongresu biroja dalībnieki paši vāks naudu, lai noregulētu konfliktu. Tomēr no "Inspiration Riga", kas ir Rīgas kongresu biroja dibinātājs, nav ko paņemt - organizācijas birojs ir slēgts un darbinieki izvākušies 1.februārī.

Kā norādījis laikraksta avots, sākta "Inspiration Riga" pašlikvidācija.

Līdz ar to paliek otrs Rīgas kongresu biroja dibinātājs - Rīgas dome, no kuras parādus mēģinās atgūt EM.