Muita atsavinājusi vairāk nekā 1400 litru nezināmas izcelsmes spirta

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas kriminālpārvaldes Mobilo vienību darbinieki, veicot muitas kontroles pasākumus kādam mikroautobusam uz autoceļa Rīga-Bauska un pēc tam arī kādā garāžā Iecavā, kopumā abās pārbaudēs atklāja un izņēma vairāk nekā 1400 litru nezināmas izcelsmes spirta, "Volkswagen Transporter" mikroautobusu, virkni dažāda tilpuma trauku un to piederumu, kā arī divas mucas ar tabakai līdzīgu vielu.

Kā aģentūru LETA informēja VID Komunikācijas daļā, 11.februārī Muitas kriminālpārvaldes Mobilo vienību darbinieki Iecavas novadā uz autoceļa Rīga-Bauska apturēja kādu "Volkswagen Transporter" mikroautobusu. Transportlīdzekļa muitas pārbaudes laikā atklājās, ka tajā tiek vestas četras 200 litru tilpuma mucas un trīs 25 litru tilpuma kannas ar spirtam līdzīgu šķidrumu, par ko mikroautobusa vadītājs - 1970.gadā dzimis Latvijas pilsonis - nevarēja uzrādīt izcelsmi apliecinošus dokumentus. Gan mikroautobuss, gan tajā atrastā krava tika aizturēta un izņemta.

Saistībā ar mikroautobusa pārbaudes laikā atklāto, Muitas kriminālpārvaldes darbinieki veica apskati arī kādai garāžai Iecavā. Brīdī, kad Muitas kriminālpārvaldes darbinieki tur ieradās, garāžas īpašniece kopā ar kādu personu pārlēja šķidrumu ar spirtam raksturīgu smaržu no viena kubikmetra jeb 1000 litru tilpuma plastmasas konteinera desmit litru tilpuma plastmasas traukā.

Apskates laikā garāžā muitas darbinieki atrada un izņēma virkni dažāda tilpuma trauku, kuros kopumā bija sapildīti 539 litri šķidruma ar spirtam raksturīgu smaržu. Tāpat garāžā tika atrasti un izņemti arī 38 tukši desmit litru tilpuma trauki, to rokturi un korķi, kā arī divas mucas ar tabakai līdzīgu vielu. Muitas eksperti pieļauj, ka pārbaudītajā garāžā tika īstenota spirta pārfasēšana mazākos apjomos, lai tādējādi lielu daudzumu spirta realizētu pa daļām. Spirta izcelsme pagaidām tiek noskaidrota.

Tajā pašā dienā, 11.februārī, Muitas kriminālpārvaldē par konstatēto faktu uzsākts kriminālprocesu pret visām trim personām pēc Krimināllikuma 19.nodaļas - par noziedzīgiem nodarījumiem tautsaimniecībā.

Visas izņemtās preces patlaban glabājas VID Rīgas brīvostas muitas kontroles punkta stāvlaukumā, taču tuvākajās dienās Muitas kriminālpārvalde uzsākto kriminālprocesu un tā izmeklēšanas laikā izņemtās preces saskaņā ar Kriminālprocesa likuma 387.pantu pēc piekritības nodos Valsts policijai.

Latvijā

Otrdien, 8.oktobrī, Ministru kabinetā tika skatīti Iekšlietu ministrijas sagatavotie grozījumi Ceļu satiksmes likumā, Administratīvās atbildības likumā un Krimināllikumā. Rosinātie grozījumi minētajos likumos paredz no alkohola koncentrācijas pārbaudes procesa izslēgt iespēju personai subjektīvi bez jebkāda pamata atteikties no amatpersonas veiktās alkohola koncentrācijas pārbaudes vai nepiekrist tās rezultātiem, kā arī noteikt atbildību par atteikšanos no amatpersonas prasītās pārbaudes veikšanas.