Dzen pēdas viltus policistam

Vīrietis, kurš nedēļas sākumā, izliekoties par ceļu policistu, apturēja kādu šoferi un nozaga viņam 140 latu, joprojām nav aizturēts, savukārt ar bākugunīm rotātais auto pazudis kā akā.

Policija pieļauj vairākas nozieguma versijas; iespējams, tā bijusi krāpšana.

Cietušais pastāstījis, ka 8. februāra vakarā ceļa posma Tukums–Engure 16. kilometrā viņam aiz muguras braucošais auto ieslēdzis zilas bākugunis. Vīrietis nobijies, jo domājis, ka viņu aptur policija, un nobraucis ceļa malā. Gaidītā policista vietā pie auto pienācis vīrietis, kurš piedraudējis ar pistolei līdzīgu priekšmetu un nolaupījis viņam naudu – 140 latu. Valsts policijas (VP) Zemgales reģiona pārvaldes Prevencijas nodaļas inspektore Diāna Purviņa stāsta, ka uzbrucējs bijis apmēram 35–40 gadus vecs, runājis latviešu valodā ar krievu akcentu. Vīrieša pazīmes: apmēram 180 cm garš, galvā tumšas krāsas adīta cepure, ģērbies tumšā, mīkstā virsjakā, kā arī atstarojošā vestē. Pēc laupīšanas viltus policists iesēdies savā auto un aizbraucis Tukuma virzienā. "Policija sākusi kriminālprocesu par laupīšanu, taču neizslēdzam arī versiju, ka tā bijusi krāpšana. Līdzīgus gadījumus pēdējā laikā neesam konstatējuši," saka inspektore.

Sods par nepakļaušanos policistam ir brīdinājums vai desmit latu. Ja šoferis neapstājas pēc vairākkārtēja pieprasījuma, mācība ir krietni bargāka – administratīvais arests no 10 līdz 15 diennaktīm, 500 atu naudas sods un vadītāja tiesību zaudēšana uz trim gadiem.

Ņemot vērā gadījumu uz Tukuma–Engures ceļa, turpmāk šoferiem varētu rasties šaubas, vai ar zilām bākugunīm aprīkotajā auto patiešām sēž policists, nevis zaglis. Šādu situāciju neizslēdz arī valsts galvenais policists Valdis Voins. "Apsargiem ir līdzīgs tērps kā policistiem, un cilvēki naktī, tumsā var nobīties un sajaukt īstu policistu ar krāpnieku. Tomēr, ja policists aicina apstāties, to vajag darīt. Mēs ekipāžas novietojam vietās, kur tās var atpazīt. Ja šoferim rodas kādas šaubas, var zvanīt pa tālruni 02 vai 112," aicina V. Voins.

Savukārt VP Kārtības policijas pārvaldes priekšnieka vietnieks, Prevencijas pārvaldes priekšnieks Edmunds Zivtiņš norāda, ka patlaban VP ir tikai seši netrafareti Subaru markas auto, viss pārējais transports ir ar oficiālo policijas simboliku. "Lai apturētu autovadītāju, policijas auto obligāti jābūt ieslēgtam gaismas un skaņas signālam. Turklāt arī pie netrafareto auto stūres vienmēr sēdēs policists formā," saka E. Zivtiņš. Viņš norāda, ka arī Medību inspekcija lieto netrafaretas automašīnas – zaļus Land Rover džipus ar zilām bākugunīm, taču pārsvarā tie brauc pa mežiem un reti kad tiek izmantoti auto aizturēšanā.

"Gribu vērst uzmanību, ka daudzi šoferi saviem auto zem motora pārsega ielikuši zilas lampiņas, kas atgādina policijas bākugunis. Tās ir pretlikumīgas, un mēs vērsīsim īpašu uzmanību, lai šos šoferus sodītu. Tāpēc aicinu jau laikus šīs gaismas no saviem auto noņemt," saka E. Zivtiņš. Sods par neatļautu gaismu izmantošanu ir no 75 līdz 200 latu.

Latvijā

Latvijas Studentu apvienība (LSA) šodien sarunās ar Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) un Finanšu ministrijas (FM) pārstāvjiem vienojusies par kompromisu nākamgad palielināt "Studētgoda" stipendiju no 175 uz 180 eiro, palielinot arī stipendijas pretendentu maksimālo ienākumu slieksni, aģentūrai LETA pavēstīja LSA pārstāve Evelīna Tīna Circene.

Svarīgākais