Cietumnieki varēs pretendēt uz ilgāku tikšanos ar tuviniekiem

Valsts sekretāru sanāksmē šodien izsludināti grozījumi Apcietinājumā turēšanas kārtības likumā, paredzot paplašināt apcietināto personu iespējas tikties ar radiniekiem.

Tieslietu ministrija informē, ka grozījumi izstrādāti, ņemot vērā Satversmes tiesas (ST) spriedumā iekļautos norādījumus. Kā teikts likuma grozījumu projekta anotācijā, ST 2009.gada 23.aprīlī pieņēma spriedumu lietā, atzīstot par neatbilstošu Satversmei Apcietinājumā turēšanas kārtības likuma normu, kura paredz, ka apcietinājumā esošai personai īslaicīgā tikšanās ar tuvinieku var būt tikai stundu ilga, turklāt tā var notikt tikai izmeklēšanas cietuma administrācijas pārstāvja klātbūtnē.

ST spriedumā norādīja, ka personas tiesības mazāk ierobežotu tāds regulējums, kas ļautu lemt par tikšanās ilgumu, izvērtējot konkrēto situāciju. Tādējādi apcietinātajam tiktu noteiktas minimālas garantijas, vienlaikus ļaujot nodrošināt arī ilgāku tikšanos, ja tas ir iespējams. ST spriedumā arī norādīts, ka apcietinātais visu apcietinājuma laiku ir pakļauts tam, ka viņa tikšanos ar radiniekiem, pat ar laulāto un bērniem, novēro un noklausās izmeklēšanas cietuma administrācijas pārstāvis. Šādai kārtībai patlaban ir pakļauti visi apcietinātie neatkarīgi no tā, ar ko viņi tiekas.

ST atzina, ka šāds regulējums nesamērīgi ierobežo tiesības uz privāto dzīvi, un norādīja, ka katra gadījuma individuāla izvērtēšana, nosakot, vai apcietināto novērošana ir nepieciešama, ir uzskatāma par mazāk ierobežojošu līdzekli.

Izvērtējot ST spriedumā paustās atziņas, TM speciālisti piedāvā Apcietinājumā turēšanas kārtības likumā noteikt, ka apcietinātajam ir tiesības nevis uz vienu stundu ilgu tikšanos, bet gan uz laiku, kas nav mazāks par vienu stundu ne retāk kā reizi mēnesī. Tādejādi netiek noteikts maksimālais tikšanās ilgums, paredzot iespēju noteikt arī tikšanos, kas būtu ilgāka par vienu stundu. No likuma paredzēts izslēgt arī normu, ka šīs tikšanās notiek tikai un vienīgi cietuma administrācijas pārstāvja klātbūtnē.

Apcietinājumā turēšanas kārtības likumā plānots veikt arī citas izmaiņas, piemēram, precizēt laiku, kad persona atbrīvojama no apcietinājuma, ja apcietinājumā turēšanas termiņš ir beidzies un nav lēmuma par tā pagarināšanu. Tāpat no likuma iecerēts izslēgt normu, kas paredz prokuroriem pienākumu veikt apcietinājuma izpildes uzraudzību, to uzticot Ieslodzījuma vietu pārvaldei.

Lai veiktu likumu normu saskaņošanu ar šīm izmaiņām, jāveic grozījumi arī Prokuratūras likumā un Latvijas Sodu izpildes kodeksā. Arī šie grozījumu projekti šodien izsludināti valsts sekretāru sanāksmē. Lai visi minētie grozījumi varētu stāties spēkā, tie vēl būs jāizskata valdībā un jāpieņem Saeimā.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.