No valsts par labu policista nošautā jaunieša mātei piedzen 21 000 latu

Rīgas apgabaltiesa šodien no Latvijas valsts piedzina 21 000 latu zaudējumus un morālā kaitējuma kompensāciju par labu Svetlanai Opļetinai, kuras dēlu ar nejaušu šāvienu 2006.gadā nogalināja policijas darbinieks.

Opļetina no Latvijas valsts Iekšlietu ministrijas Valsts policijas (VP) personā vēlējās piedzīt 155 000 latu zaudējumus un atlīdzību par nodarīto morālo kaitējumu.

Apgabaltiesa šodien viņas prasību apmierināja daļēji un no Latvijas valsts VP personā piedzina 2011 latu zaudējumus un 20 000 latu morālā kaitējuma kompensāciju.

Pārējā daļā apgabaltiesa Opļetinas prasību noraidīja, aģentūru LETA informēja apgabaltiesas Kancelejas vadītājs Ilvars Tomsons.

Šodien pasludināto spriedumu 20 dienu laikā iespējams apstrīdēt Augstākās tiesas Civillietu tiesu palātā.

Kā ziņots, Opļetinas dēlu 2006.gada janvārī Rīgā, Ilūkstes ielā, aiz neuzmanības nogalināja policijas darbinieks Genadijs Ivanovs.

2006.gada 24.augustā Latgales priekšpilsētas tiesa viņu atzina par vainīgu nonāvēšanā aiz neuzmanības un piesprieda vīrietim nosacītu brīvības atņemšanu uz vienu gadu ar tikpat ilgu pārbaudes laiku. Spriedumu vēlāk nemainīja ne Rīgas apgabaltiesa, ne Augstākās tiesas Senāts. Senāta spriedums stājās spēkā 2007.gada 9.martā.

Opļetina Rīgas apgabaltiesā iesniegtajā prasībā norādījusi, ka viņai kriminālprocesa gaitā nav bijusi iespēja saņemt kompensāciju par dēla nogalināšanu, tādēļ viņa izmanto savas tiesības prasīt kompensāciju civiltiesiskā kārtībā.

Par dēla nonāvēšanu sieviete lūdz no Latvijas valsts Iekšlietu ministrijas Valsts policijas personā piedzīt 1011 latu zaudējumus un 155 000 latu morālā kaitējuma kompensāciju. Ivanovs lietā pieaicināts trešās personas statusā.

LETA jau ziņoja, ka 2006.gada 2.novambra vakarā Ilūkstes ielā vairāki vīrieši nežēlīgi sita zemē nogrūstu jaunieti. To pamanīja policijas darbinieks, kurš tobrīd pastaigājās ar suni. Policists raidīja gaisā brīdinājuma šāvienu, taču vairāki kaušļi ignorēja viņa prasības un turpināja sist guļošo. Mēģinot izšķirt konfliktu, likumsargs izdarīja nejaušu šāvienu, kas trāpīja jaunietim galvā. Viņš no gūtā ievainojuma notikuma vietā nomira.

Nogalinātā jaunieša māte tolaik aģentūrai LETA pastāstīja, ka pirmdienas vakarā sākumā uzbrukts viņas jaunākajam dēlam, kurš saucis palīgā. Saucienus izdzirdējusi māte un brālis, un abi no mājām izskrējuši uz ielas.

Palīgā pieskrējušais brālis iesaistījies konfliktā, bet māte stāvējusi netālu un izmisīgi lūgusi garām ejošos cilvēkus palīdzēt, jo uzbrucēji viņas vecāko dēlu jau bija nogrūduši zemē un sita.

Viņa vairs neatminējās, kurā brīdī piesteidzās policists un kā notika šāviens, bet atceras tikai to, ka turējusi klēpī jau mirstošā dēla galvu.

Latvijā

No šodienas līdz mēneša beigām daudzviet pasaulē debesīs būs labi redzama spožā Čučiņšanas-ATLAS komēta, un Latvijā tā būs novērojama ar neapbruņotu aci vakaros no plkst.19 zemu pie horizonta rietumu, vēlāk dienvidrietumu pusē,  informē Latvijas Astronomijas biedrība (LAB).

Svarīgākais