VID aiztur gandrīz sešus miljonus kontrabandas cigarešu

© VID

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas kriminālpārvalde šī gada pagājušajā nedēļā divās dažādās Latvijas vietās – Daugavpilī un Valmierā, aizturējusi gandrīz sešus miljonus (5 888 120) dažādu marku kontrabandas cigaretes.

Abos gadījumos par konstatētajiem pārkāpumiem uzsāk kriminālprocesus, nra.lv informēja VID Komunikācijas daļā.

VID Muitas kriminālpārvaldes eksperti pieļauj, ka šāds daudzums cigarešu liecina par to, ka abas šīs kravas, visticamāk, nebija pilnībā domātas tikai Latvijas tirgum, bet daļēji arī realizācijai Skandināvijas valstīs un citās ES dalībvalstīs.

Šī gada 4.februārī VID Muitas krminālpārvaldes darbinieki, veicot kādas noliktavas teritorijas un telpu pārbaudi Daugavpilī, konstatēja, ka noliktavas teritorijā atrodas aizslēgta kravas automašīna VOLVO ar Lietuvas Republikas valsts reģistrācijas numuru un piekabi ar Lietuvas Republikas valsts reģistrācijas numuru. Automašīnas šoferis nebija atrodams.

Pieaicināto personu klātbūtnē automašīnai tika veikta padziļinātā muitas kontrole. Tās laikā, atverot automašīnas kravas kasti un piekabes durvis, VID darbinieki konstatēja, ka iekšējie piekabes un kravas kastes garuma izmēri ir acīmredzami mazāki par tās ārējiem izmēriem, tādēļ tika pieņemts lēmums uzlauzt kravas kastes un piekabes priekšējās sienas. Pēc minēto darbību veikšanas VID darbinieki atklāja, ka automašīnas kravas nodalījumā un piekabē ir izveidotas slēptuves (dubultsienas), kurās noslēpti gandrīz trīs miljoni (2 935 120 gab.) dažādu marku cigaretes ar Krievijas Federācijas akcīzes markām: 2 519 120 gab. cigaretes „Saint George” un 416 000 gab. cigaretes „Jin Ling”.

Tāpat noliktavas telpā muitas pārbaudes laikā tika atrasti iepakojumi ar augu eļļu „Karolina” bez izcelsmi apliecinošiem dokumentiem (kopumā 5 340 litri), kartona kastu sagataves, tukšas kartona kastes, līmplēve, līmlente un ierīce kastu aizlīmēšanai, kā arī koka paletes un izjauktas kartona kastes ar marķējumu „Baltijskaja tabačnaja fabrika; filter cigaretes; „Jin Ling””. Pēc VID Muitas kriminālpārvaldes speciālistu domām, augu eļļa visdrīzāk tika izmantota kā piesegs nelegāli ievestajām cigaretēm, bet pārējie piederumi izmantoti to iepakošanai.

Par minēto faktu tajā pašā dienā uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 190.panta 2.daļas un 191.panta 2.daļas . Šobrīd aizturēto personu nav; VID Muitas kriminālpārvaldes amatpersonas veic operatīvos pasākumus un izmeklēšanas darbības, lai noskaidrotu un aizturētu ar šo preču pārvietošanu saistītās personas. Atrastās cigaretes tuvākajā laikā tiks nodotas glabāšanā Nodrošinājuma valsts aģentūrai.

Papildus jāatzīmē, ka vienlaicīgi ar VID Muitas kriminālpārvaldes amatpersonu Daugavpilī aizturētajām kontrabandas cigaretēm, Baltkrievu muitnieki uz Baltkrievijas un Latvijas robežas aizturēja vēl vienu Lietuvā reģistrētu kravas automašīnu ar identiskām slēptuvēm un cigaretēm tajās.

Savukārt, jau nākamajā dienā, šī gada 5. februārī, VID Muitas kriminālpārvaldes Mobilo vienību darbinieki, veicot muitas kontroles pasākumus Priekuļu novada Lodē uz autoceļa Valmiera-Cēsis (Lodē), apturēja kravas automašīnu „Mercedes Benz” ar Lietuvas Republikas numura zīmēm.

Saskaņā ar kravas pavaddokumentiem kravā vajadzēja atrasties saldējumam "BATMAN", taču, veicot automašīnas padziļināto pārbaudi, VID Muitas krimnālpārvaldes darbinieki konstatēja, ka saldējums kravā atrodas tikai divās priekšējās palešu rindās un pārējo palešu augšējā daļā esošajās kastēs, savukārt pārējās kastēs - gandrīz trīs miljoni (2 953 000 gab.) dažādu marku kontrabandas cigaretes, no kurām 2 475 000 gab. ar Krievijas Federācijas akcīzes markām marķētas cigaretes „Jin Ling” un 478 000 gab. cigaretes "L&M" bez akcīzes markām.

Par minēto faktu jau nākamajā dienā, š.g. 6.februārī, ir uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 191.panta. 2.daļas. Minētās automašīnas šoferis - Lietuvas pilsonis – aizturēts, un šī gada 7.februārī Zemgales priekšpilsētas tiesa viņam piemērojusi drošības līdzekli - drošības naudas iemaksu. Līdz drošības naudas iemaksai viņš atradīsies apcietinājumā. Saldējuma kravā paslēptās cigaretes ir nodotas glabāšanai Nodrošinājuma valsts aģentūrai. Šai pašai aģentūrai realizācijai nodots arī kravā esošais saldējums "BATMAN".

Pēc VID Muitas kriminālpārvaldes speciālistu aptuveniem aprēķiniem, abu kriminālprocesu ietvaros aizturēto cigarešu rezultātā novērstais kaitējums valsts budžetam nenomaksāto nodokļu veidā ir LVL 412 168,00.

Izmeklēšanas interesēs sīkāka informācija par minētajiem kriminālprocesiem netiks sniegta.