Sinoptiķi prognozē, vai Ziemassvētkos būs gaidāms sniegs

© F64

Šonakt gaisa temperatūra pieturēsies -1...+3 grādu robežās, savukārt rīt iesils no 0 līdz +4 grādiem. Brīžiem gaidāmi nokrišņi, iespējams, apledos ceļi. Pūtīs rietumu/ziemeļrietumu puses vējš, kas piekrastē brāzmās sasniegs pat 15-17 metrus sekundē, informē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs (LVĢMC).

Kā jau ziņots, pa laikam nokrišņi gaidāmi svētdien un nākamās nedēļas pirmajā pusē (galvenokārt piekrastes reģionos, jo to veidošanos ietekmēs neaizsalušie Baltijas jūras un Rīgas līča ūdeņi, virs kuriem ar ziemeļu vējiem ieplūdīs vēsākas gaisa masas). Nedēļas vidū, atmosfēras spiedienam paaugstinoties, nokrišņi mitēsies.

Pamazām spēkā pieņemsies sals – jau darba nedēļas sākumā naktīs piesals teritorijas lielākajā daļā, Latvijas austrumu rajonos neliels sals saglabāsies pat dienas laikā, bet nedēļas vidū gaidāms, ka termometra stabiņš nakts laikā varētu sasniegt pat -10 grādu atzīmi, arī dienā gandrīz visā Latvijā temperatūra saglabāsies zem 0 grādiem. Līdz ar to nelielā sniega sega, kas valsts austrumu rajonos izveidosies vēl šajā nedēļas nogalē un nākamās nedēļas sākumā, pieturēsies.

Tomēr ziemas laika apstākļi nesaglabāsies ilgi – pastāv augsta varbūtība, ka nākamās nedēļas nogalē ziemeļu puses vējus nomainīs rietumu puses vēji un, kā jau ierasts, tie uz Latviju atkal nesīs siltāku gaisa masu – iestāsies atkusnis, nelielā sniega sega kusīs, iespējams, vēji atkal sasniegs vētras spēku.

Līdz ar to Ziemassvētku laiks tuvosies ar nepastāvīgiem laika apstākļiem, augstāka varbūtība ir tam, ka šajā periodā saglabāsies tā sauktā rietumu gaisa masu plūsma, kas ievērojami samazina iespēju, ka Ziemassvētki būs "balti" un ar stabilu salu.

Latvijā

Inovāciju, radošuma un sadarbības pasākums “Baltic AI Hack, Gen AI Hackathon” Rīgas Tehniskajā universitātē notika no 4. līdz 6. oktobrim un pulcēja studentus no visām Baltijas valstīm. Studentu uzdevums bija risināt reālās dzīves problēmas, izmantojot mākslīgā intelekta spēku. Viņi izstrādāja novatoriskus risinājumus tādās jomās kā dizains, mārketings un uzņēmējdarbība.