Policija: Potenciālie slepkavību upuri - taksisti, pastnieki un vientuļie pensionāri

Slepkavību potenciālie apdraudējuma upuri ir dažādu sociālo grupu pārstāvji, tostarp neaizsargāto personu grupa - vientuļi pensionāri, personas, kuras uzticas nepazīstamiem cilvēkiem, neievēro nepieciešamos drošības pasākumus, neapsargātu degvielas uzpildes staciju, lombardu, spēļu zāļu darbinieki.

Tāpat apdraudētas ir personas, kuras ar savu izturēšanos, uzvedību ir radījušas maldīgu iespaidu par savu mantisko stāvokli, kā arī personas, kuru rīcībā ir skaidra nauda, piemēram, taksometru vadītāji, lauku reģionu pastnieki. Par organizēto grupu, kuras izveidotas sevišķi smagu noziegumu izdarīšanai, upuriem var būt arī inkasatori, šādi secinājumi izteikti Valsts policijas sagatavotajā pārskatā par noziedzības stāvokli valstī pagājušajā gadā.

Kopumā pagājušajā gadā valstī reģistrētas 109 slepkavības, kas ir par desmit mazāk nekā gadu iepriekš. No visām reģistrētajām slepkavībām 38 bijušas sadzīves rakstura. Lielākais slepkavību pieaugums ir reģistrēts Rīgā, Jūrmalā un Valmierā.

Policija norāda, ka slepkavības galvenokārt tiek izdarītas mantkārīgā nolūkā, iezīmējusies arī tendence slepkavību izdarīšanai laupīšanu laikā ar sevišķu cietsirdību. Nereti slepkavība tiek izdarīta, lai slēptu cita nozieguma izdarīšanu. Lielākā daļa izdarīto slepkavību raksturojamas kā nemotivētas un sadzīviskas, to veicinošie faktori ir alkoholisms, nelabvēlīgi apstākļi ģimenē.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.