Voins: Noziegumus arvien biežāk izdara policijas redzeslokā agrāk nebijušas personas

© nra.lv

Pēdējā laikā noziegumus arvien vairāk izdara cilvēki, kas agrāk nebija nonākuši policijas redzeslokā, galvenokārt tie ir mantiskie noziegumi vai saistīti ar grūtībām parādu saistību atmaksā, intervijā LNT raidījumam "900 sekundes" sacīja Valsts policijas (VP) priekšnieks Valdis Voins.

VP priekšnieks uzsvēra, ka arvien vairāk cilvēku par nenozīmīgu samaksu ir gatavi kļūt par narkokurjeriem. "Tā ir bīstama tendence, cilvēki nonāk bīstamā bezizejā," skaidroja Voins. Kā iespējamo iemeslu šādai izvēlei VP priekšnieks skaidroja ar to, ka cilvēki ir zaudējuši ierasto dzīves līmeni, meklē citus ceļus, kā gūt ienākumus.

Noziegumu shēmas ir dažādas, taču VP darbojas plašā mērogā - "piedalāmies starptautiskā sadarbībā". Pēc Voina teiktā, vairākas reizes mēnesī Latvijā sagaidam atgriežamies starptautiskā meklēšanā sludinātos noziedzniekus, kuri uz ārzemēm devušies pēc Latvijā pastrādāta nozieguma.

Joprojām aktuāli ir tā dēvētās nemotivētie noziegumi, kas pastrādāti alkohola reibumā, alkohola koplietošanas laikā. "Cilvēki tā piedzeras, nodara miesas bojājumus vai noslepkavo, bet otrā rītā neko pateikt par to nevar, jo neko neatceras," skaidroja policijas priekšnieks.

Kā atzinīgus Voins minēja nepilngadīgo noziegumu statistikas datus. Kopumā tie ir gājuši mazumā, lai gan ir bijuši atsevišķi skaļi vardarbības gadījumi skolās.

Diemžēl pēdējā laikā pieaug ar kontarbandu un akcīzes preču nelegālu tirdzniecību saistīti saistīti noziegumi.

Jau ziņots, ka šodien notiks VP sanāksme par 2009.gada darba rezultātiem.

Kā sacīja Voins, šodien sapulcē galvenais uzdevums ir uzklausīt sadarbības partnerus, sabiedrisko organizāciju pārstāvjus, bet jau sapulces otrajā daļā noteiksim galvenās ģenerālās VP darba līnijas 2010.gadam.

Sanāksmē piedalīsies Voins, VP Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks Rauls Kviesītis un VP Galvenās kārtības policijas pārvaldes priekšnieks Andris Dzenis, reģionu policijas pārvalžu un iecirkņu vadītāji, kriminālpolicijas un kārtības policijas pārstāvji.

Uz sanāksmi aicināti arī viesi - iekšlietu ministre Linda Mūrniece (JL), Saeimas aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs Juris Dalbiņš (TP), ģenerālprokurors Jānis Maizītis, Rīgas Stradiņa universitātes Juridiskās fakultātes dekāns Andrejs Vilks, kā arī pārējo iekšlietu sistēmas dienestu vadītāji.

Sanāksme notiks plkst.10 Iekšlietu ministrijas konferenču telpā, Rīgā, Čiekurkalna 1.līnijā, 6.korpusā .

Latvijā

“Man jau trīs dienas ir slikta dūša. Vemšana, galvassāpes, bezmiegs. Katru dienu, atverot e-pastu, pirmā doma – vai būs atkal jauns paziņojums no CSDD par 350 eiro sodu vai nebūs? Kopā sods jau sakrājies pāri tūkstotim, tuvojas diviem,” asaras valdīdama, man sūdzas kāda satraukta paziņa. Viņa ir izmisumā.

Svarīgākais