Robežsargi aizturētos ārzemniekus varētu izvietot policijas izolatoros

© F64

Iekšlietu ministrija (IeM) ir izstrādājusi grozījumus likumos, kas Valsts robežsardzei dos likumīgas tiesības aizturētos ārzemniekus ievietot policijas īslaicīgās aizturēšanas vietās, ja pastāv bēgšanas iespējamība vai ārzemnieks rada draudus valsts drošībai un sabiedriskajai kārtībai.

Grozījumi paredz, ka aizturētajam ārzemniekam, kurš ievietots speciāli aprīkotās policijas telpās, nodrošināmi atbilstoši sadzīves apstākļi un uz viņu attiecināmi šo telpu iekšējās kārtības noteikumi.

Grozījumi paredz, ka speciāli aprīkotās policijas telpās neievieto mazāk aizsargātu personu - nepilngadīgu ārzemnieku, invalīdu, pensionāru, grūtnieci, nepilnu ģimeni un personu, kas ir cietusi no smagas vardarbības.

IeM norāda, ka jau šobrīd atsevišķos gadījumos aizturētie ārzemnieki tiek ievietoti Valsts robežsardzes pagaidu turēšanas telpās vai speciāli aprīkotās policijas telpās - īslaicīgās aizturēšanas vietā.

Šobrīd likumā noteiktās prasības pilnībā nav īstenojamas, jo paredzētie iekšējās kārtības noteikumi, uzturēšanas normas, garantētais veselības pakalpojumu apjoms un Imigrācijas likumā noteiktās aizturēto ārzemnieku tiesības izmitināšanas centrā atšķiras no policijas telpu iekšējās kārtības noteikumiem un tajās ievietoto personu tiesību apjoma.

Tiesībsargs vairākkārt ir vērsis uzmanību uz to, ka aizturētā ārzemnieka sadzīves apstākļi, kā arī tiesības un pienākumi Valsts robežsardzes speciāli iekārtotās telpās un policijas telpās atšķiras.

Lai novērstu pretrunu starp Aizturēto personu turēšanas kārtības likumā un Imigrācijas likumā noteikto un nodrošinātu Valsts robežsardzei iespēju aizturēto ārzemnieku izmitināšanai izmantot policijas īslaicīgās aizturēšanas vietas, sagatavoti iepriekšminētie grozījumi Aizturēto personu turēšanas kārtības likumā un Imigrācijas likumā.

Lai samazinātu laiku un gadījumus, kad ārzemniekiem speciāli aprīkotās policijas telpās netiks nodrošinātas atsevišķas tiesības, ir paredzēts, ka ārzemnieku ievietos speciāli aprīkotās policijas telpās tikai īslaicīgi - līdz desmit diennaktīm.

Grozījumi šonedēļ tika skatīti valsts sekretāru sanāksmē. Tie vēl būs jāapstiprina valdībai un parlamentam.

Jau ziņots, ka Valsts robežsardzes Daugavpils pārvaldes Aizturēto ārzemnieku izmitināšanas centra kapacitāte nav pietiekama un Valsts robežsardzei ir grūtības ar telpu nodrošināšanu nelegālo robežšķērsotāju izvietošanai.

Latvijā

Latvijā šogad septembra sākumā kopējie nodokļu parādi, ieskaitot aktuālos, apturētos parādus un atmaksas termiņa pagarinājumus, bija 842,636 miljoni eiro, kas ir par 1,2% mazāk nekā mēnesi iepriekš un par 2,3% mazāk nekā gada sākumā, liecina Valsts ieņēmumu dienesta (VID) dati.

Svarīgākais