Pagājušajā gadā ārvalstīs aizturēti vismaz 235 Latvijas iedzīvotāji

Līdz 2009.gada beigām Ārlietu ministrijas (ĀM) Konsulārais departaments no Latvijas pārstāvniecībām ārvalstīs, kā arī no ārvalstu vēstniecībām Rīgā saņēmis informāciju par 235 ārvalstīs aizturētiem Latvijas iedzīvotājiem.

Salīdzinoši 2008.gadā šāda informācija tika saņemta par 117 Latvijas valstspiederīgajiem, aģentūru LETA informēja ĀM Preses centra nodaļā.

Visvairāk jeb 67 Latvijas iedzīvotāji aizvadītajā gadā aizturēti Lielbritānijā. 33 Latvijas iedzīvotāji aizturēti Krievijā, 29 - Vācijā, 14 - Peru un desmit - Polijā.

Latvijas iedzīvotāju aizturēšanas iemesli ir visdažādākie. Pārsvarā viņi aizturēti par laupīšanu vai zādzībām, ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumiem, finanšu mahinācijām, attiecīgās ārvalsts imigrācijas likuma pārkāpumiem, kā arī sīko huligānismu.

LETA jau ziņoja, ka pagājušajā gadā ir ievērojami pieaudzis to Latvijas valstspiederīgo skaits, kuri aizturēti par narkotisko vielu transportēšanu, mēģinot izceļot no dažādām Dienvidamerikas, Karību reģiona valstīm un Amerikas.

Saskaņā ar ĀM rīcībā esošo informāciju, par šī nozieguma izdarīšanu minēto reģionu valstīs 2009.gadā tika aizturēti 32 Latvijas valstspiederīgie. 14 no tiem tika aizturēti Peru.

Latvijā

Finanšu ministrijas (FM) sagatavotie un saskaņošanai iesniegtie grozījumi Transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa un uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokļa likumā paredz no 2025.gada palielināt visas transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa likmes par 10%.