Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

Jauni pavērsieni noslepkavoto Baložu puisēnu lietā; tiek vainota melnā maģija

© F64

Viena no lieciniecēm krimināllietā, kur par divu savu mazgadīgo dēlu noslepkavošanu pērn Baložos apsūdzēta viņu māte, ir 99% pārliecināta par apsūdzētās nevainīgumu.

Rīgas rajona tiesa šodien pratināja arī portāla "domatajs.lv" pārvaldītāju Elvitu Rudzāti, kura stāstīja, ka apsūdzētā vērsās pie viņas pēc palīdzības kā "pie dzīves pārzinējas", kā arī portālā esot uzdevusi jautājumus par bērnu veselību, savukārt privātā tikšanās reizē apsūdzētā vairāk esot runājusi par savu dzīvi, tostarp par attiecībām ar vīru un vēlmi šķirties, par agresiju pret bērniem.

Pēc liecinieces domām, sieviete nav vainīga šajā noziegumā, piebilstot, ka "par 99% var apgalvot, ka apsūdzētā nav vainīga".

Apsūdzētā bērnu māte Ginta esot Rudzātei stāstījusi, ka bērnībā ļoti cietusi no brāļa un tēva vardarbības, nav jutusi mātes atbalstu un mīlestību. Tāpat apsūdzētā esot norādījusi, ka brālis mēģinājis viņu izvarot.

Sieviete norādīja, ka bija satikusies arī ar apsūdzētās Gintas jauno draugu Māri. Viņš pēc tam Rudzātei esot zvanījis pēc bērnu slepkavības fakta, pastāstot, ka viņi bija nosmacēti ar spilvenu un atrasti guļam krusta formā, no sevis piebilstot, ka tādā gadījumā vispār nav iespējams atrast vainīgos, jo nepaliek pirkstu nospiedumi. Apsūdzētās draugs to zinot, jo viņam esot bijis tāds līdzīgs gadījums ģimenē.

Sākotnēji Māris telefoniski lieciniecei pieļāvis domu, ka bērnus noslepkavoja bērnu tēvs. Tomēr pēc tam klātienē apsūdzētās draugs esot lieciniecei pateicis, ka viņam pret Gintas bērniem nebija nekādu iebildumu, taču izteicās, ka, iespējams, Ginta bērnus nogalinājusi, jo viņi traucējuši abu attiecībām. Māris esot apsūdzētajai pastāstījis par iepriekš minēto slepkavību viņa ģimenē, norādot, ka praktiski nav iespējams noskaidrot slepkavības pēdas.

Ginta lieciniecei pastāstījusi, ka pēc tam, kad slepkavības dienā viņa izgājusi no dušas, viņa pamanīja, ka viens no bērniem gulējis nedaudz jocīgi, bet viņai nelikās, ka kaut kas ar bērniem noticis. Ginta esot izgājusi prom, bet, kad atgriezās, bērni bija miruši.

Lieciniece teica, ka viņai ar apsūdzēto Gintu noticis holodinamikas jeb garīgās psihoterapijas seanss. Apsūdzētā lieciniecei esot norādījusi uz saviem sapņiem, kuros skaidri redzējusi, kā kāds vīrietis un sieviete ārzemniece esot nogalinājuši viņas bērnus. Lieciniece tiesai paskaidroja, ka viņai pēc visa atstāstītā radās aizdomas, ka bija noticis "sātanisma rituāls". Pēc sievietes domām, apsūdzētā Ginta "tikusi zombēta pirms tam", tā bijusi melnā maģija.

Šo liecību laikā apsūdzētā sieviete kļuva ļoti emocionāla un sāka raudāt.

Tiesa šodien nopratināja veikala pārdevēju, kura apgalvoja, ka apsūdzētā kādā dienā bija ienākusi veikalā ar vienu no bērniem, lai nopirktu mantiņas bērniem - mašīnītes -, kā arī žurku indes iepakojumu graudu formā. Apsūdzētā esot sacījusi, ka to lūgusi iegādāties viņas māte laukos.

Pārdevēja arī pastāstīja, ka apsūdzētā kopumā diezgan reti ienāca konkrētajā veikalā un šī bija pirmā reize, kad bērnu māte iegādājās indi. Pirkums notika 4.oktobrī - gandrīz nedēļu pirms traģiskās bērnu bojāejas.

Šodien tiesa bija paredzējusi turpināt pratināt apsūdzētās vīru Mārtiņu Voicišu, bet viņš veselības stāvokļa dēļ nevarēja šodien ierasties. Prokurore Jekaterina Kušakova norādīja, ka vīrietis tādā gadījumā atkārtoti ir jāaicina uz nākamo tiesas sēdi.

LETA jau ziņoja, ka iepriekšējā tiesas sēdē apsūdzētās advokāts Normunds Duļevskis lūdza grozīt sievietes drošības līdzekli no apcietinājuma uz mājas arestu vai citu drošības līdzekli.

Apsūdzība sievietei uzrādīta pēc Krimināllikuma 118.panta, kurā noteikts, ka par divu vai vairāku personu slepkavību pastiprinošos apstākļos personu var sodīt ar mūža ieslodzījumu vai ar brīvības atņemšanu uz laiku no 15 līdz 20 gadiem un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

Pērn nozīmētajā psihiatriskajā ekspertīzē apsūdzētā bērnu māte tika atzīta par pieskaitāmu.

Iepriekš Latvijas Televīzija vēstīja, ka no apsūdzības izriet, ka bērni traucējuši mātei sakārtot personīgo dzīvi. Viņa datorā meklējusi informāciju, kā bērnus nonāvēt. Tas paveikts ar spilvenu, viņus nosmacējot.

Pusotru un trīs gadus vecie zēni tika atrasti miruši pērn 10.oktobrī.

1987.gadā dzimusī sieviete nav atradusies bāriņtiesas redzeslokā, bet bijusi sociālā dienesta kliente, kam tika sniegti sociālie pakalpojumi - pabalsti medikamentu un pārtikas produktu iegādei.