No kriminālprocesa par zagtu automašīnu ievešanu Latvijā izdalīta vēl viena lieta

Rīgas apgabaltiesa no pamata krimināllietas par zagtu automašīnu ievešanu un reģistrēšanu Latvijā šodien atsevišķā tiesvedībā izdalījusi vēl vienu lietu.

Atsevišķā tiesvedībā izdalīta apsūdzība pret Jāni Ābeli, bet pamata lietā šodien turpināta tiesas izmeklēšana, nopratinot divus apsūdzētos. Rīt, 28.janvārī, apsūdzēto pratināšanu iecerēts turpināt.

Pēc šodienas tiesas sēdes pamata lietā palikuši vairs tikai 11 apsūdzētie.

Kā ziņots, pirmo reizi vairākās tiesvedībās lieta tika sadalīta jau pērn februārī. Toreiz no pamata lietas ar 15 apsūdzētajiem trīs citās tiesvedībās tika izdalītas epizodes, kas attiecas uz Jāni Sīmani, Arnoldu Dziedātāju un Normundu Žuburu. Līdz ar to pamata lietā palika 12 apsūdzētie.

Sīmaņa un Dziedātāja apsūdzības tika izdalītas atsevišķās tiesvedībās tādēļ, ka viņi abi ilgstoši slimoja un nebija iespējams prognozēt, kad šīs personas izveseļosies. Savukārt apsūdzēto Žuburu iepriekš uz tiesas sēdi bija plānots atvest piespiedu kārtā, taču tas neizdevās, tāpēc arī epizodes attiecībā pret viņu tika nolemts izdalīt atsevišķā tiesvedībā.

Žuburam jau iepriekš ar tiesas lēmumu kā drošības līdzeklis tika piemērots apcietinājums, taču reāli nogādāt brīvības atņemšanas vietā viņu neizdevās, tāpēc Žuburs tagad izsludināts meklēšanā.

Kā ziņots, Žuburs, Sīmanis, Dziedātājs, Ābele, Ēriks Ķepītis, Ēriks Aņisimovičs, Ēriks Gutbergs, Ēriks Vītols, Igors Putiļins, Dainis Lisovskis, Rihards Gereišs, Jevgenijs Varakins, Gundars Tiesnesis, Inguna Rušeniece un Agris Sergejevs apsūdzēti par dažādām darbībām, kas veiktas 2002.gadā ar mērķi ievest valstī automašīnas, kas nozagtas Vācijā.

Apsūdzētie zagtās automašīnas ieveda ar viltotiem dokumentiem un pretlikumīgi piereģistrēja Ceļu satiksmes drošības direkcijā. Pēc tam automašīnas tika pārdotas, tādējādi gūstot peļņu, uzskata apsūdzība.

Apsūdzētie reģistrēja arī Latvijā nozagtas automašīnas. Lietā figurē arī daži transportlīdzekļi, kuru izcelsme nav zināma.

Varakins apsūdzēts dokumentu viltošanas organizēšanā un dienesta stāvokļa ļaunprātīgā izmantošanā. Savu vainu viņš iepriekš neatzina. Sergejevs un Tiesnesis apsūdzēti par valsts amatpersonas bezdarbību, ja tā izraisījusi smagas sekas vai ja bijis mantkārīgs nolūks. Arī viņi savu vainu iepriekš neatzina.

Dziedātājs, kura epizodes tagad izdalītas no pamata lietas, apsūdzēts par valsts amatpersonas bezdarbību, bet Žuburs, kura epizodes arī ir izdalītas, apsūdzēts par kontrabandu, dokumentu viltošanu, neatļautām darbībām ar muitas precēm, izvairīšanos no nodokļu nomaksas un krāpšanu lielā apmērā. Arī viņi abi savu vainu iepriekš noliedza.

Aņisimovičam apsūdzība celta par kontrabandu, dokumentu viltošanu, neatļautām darbībām ar muitas precēm un izvairīšanos no nodokļu nomaksas. Arī Aņisimovičs sevi par vainīgu neuzskata.

Daļēji savu vainu atzina Putiļins, kurš apsūdzēts par līdzdalību kontrabandā un dokumentu viltošanā, kā arī par izvairīšanos no nodokļu nomaksas. Tāpat savu vainu dienesta stāvokļa ļaunprātīgā izmantošanā atzina Gereišs. Viņš arī daļēji atzinās dokumentu viltošanā.

Dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu noliedza Gutbergs un Lisovskis. Viņi noliedza arī apsūdzības kontrabandas atbalstīšanā un dokumentu viltošanā. Par krāpšanu lielā apmērā un dokumentu viltošanu apsūdzētie Ābele, Ķepītis, Sīmanis, kura epizodes tagad izdalītas, un Vītols savu vainu noliedza. Uzrādīto apsūdzību neatzina arī Rušeniece.

Krimināllietā cietušie ir SIA "Hansa līzings", Muitas pārvalde un divi uzņēmumi. Pieteikumu par kaitējuma kompensāciju vairāk nekā 10 000 latu apmērā iesniedzis Valsts ieņēmumu dienests.

Svarīgākais