Nākammēnes skatīs bijušā VOAVA direktora vietnieka kukuļņemšanas lietu

Šā gada 5.februārī plkst.10 Rīgas apgabaltiesā apelācijas kārtībā plānots skatīt krimināllietu, kurā apsūdzības epizodē par kukuļņemšanu iepriekš tika attaisnots bijušais Veselības obligātās apdrošināšanas valsts aģentūras (VOAVA) direktora vietnieks ārstniecības pakalpojumu jautājumos Zigurds Lasovskis.

Kā liecina Latvijas Tiesu portālā pieejamā informācija, pēdējo reizi apgabaltiesa lietu bija iecerējusi skatīt pērn 29.oktobrī, taču tiesas sēde todien tika atlikta, līdzīgi kā vairākkārt iepriekš.

Krimināllieta apgabaltiesā patlaban nonākusi jau otro reizi. Pirmo reizi apelācijas instances tiesa to skatīja 2008.gada vasarā, kad Lasovskis tika attaisnots apsūdzības epizodē par kukuļņemšanu, un līdz ar to šajā lietas epizodē tika atcelts pirmās instances tiesas notiesājošais spriedums, kas viņam paredzēja divu gadu cietumsodu ar mantas konfiskāciju.

Ar šo pašu apgabaltiesas 2008.gada vasaras nolēmumu tika atcelts arī pirmās instances tiesas spriedums daļā par Lasovska notiesāšanu pēc Krimināllikuma (KL) panta par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, taču bijusī VOAVA amatpersona tika atzīta par vainīgu valsts amatpersonai noteikto ierobežojumu pārkāpšanā. Apgabaltiesa toreiz negrozīja pirmās instances tiesas spriedumu daļā par Lasovska notiesāšanu nepatiesu ziņu norādīšanā Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ikgadējā amatpersonas deklarācijā.

Rezultātā Rīgas apgabaltiesa toreiz Lasovskim piemēroja tikai naudassodu 60 minimālo mēnešalgu jeb 8900 latu apmērā. Tāpat tā nolēma atcelt iepriekš uzlikto arestu viņa mantai.

Tomēr šis spriedums tika pārsūdzēts Augstākās tiesas Senātā kasācijas kārtībā. Senāts nolēma atcelt to daļā par Lasovska attaisnošanu kukuļņemšanas epizodē, par viņam piemēroto galīgo sodu un par aresta noņemšanu viņa mantai. Senāts lietu nodeva jaunai izskatīšanai apelācijas instances tiesai citā sastāvā.

Kā ziņots, Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas 2006.gada 9.jūnija spriedums kopumā bija bargāks par apgabaltiesas 2008.gada vasarā nolemto - divu gadu cietumsods ar mantas konfiskāciju, naudassods 70 minimālo mēnešalgu jeb 6300 latu apmērā un liegums ieņemt amatus valsts pārvaldē trīs gadus.

Pirms trīsarpus gadiem pirmās instances tiesa saistībā ar pieciem Lasovska braucieniem uz ārvalstīm atzina, ka viņš ļaunprātīgi izmantojis dienesta stāvokli un nodarījis kaitējumu valsts pārvaldes iekārtai. Ceļojumos uz Franciju, Šveici, Apvienotajiem Arābu Emirātiem, Itāliju un Dienvidāfrikas Republiku Lasovskis braucis gan viens, gan ar ģimeni.

Gan pirmās, gan otrās instances tiesas bijušas vienisprātis, atzīstot, ka Lasovskis 2003.gadā un 2004.gadā maldinājis VID, jo ikgadējā amatpersonas deklarācijā par aizvadīto gadu norādījis nepatiesas ziņas.

2002.gada deklarācijā apsūdzētais deklarējis 10 000 latu skaidras naudas uzkrājumus, lai gan patiesībā viņam šādu uzkrājumu nav bijis, savukārt gadu vēlāk bijusī VOAVA amatpersona deklarējusi mazāku summu, taču arī tās viņam nav bijis.

Apsūdzība uzskata, ka Lasovskis arī nelikumīgi pieņēmis dažādus labumus no zāļu ražotāju un tirgotāju firmu pārstāvjiem, ar to panākot, ka tās kļūst par valsts zāļu iepirkumu konkursu uzvarētājām. Šādi viņš kā nelikumīgus dāvinājumus pieņēmis firmu samaksātus izklaides ceļojumus, arī uz slēpošanas kūrortiem Francijā un Šveicē, kuros devies gan viens pats, gan ar ģimeni. Ceļojumu vērtība bijusi vairāki tūkstoši latu.

Apsūdzētais pirmās instances tiesai noliedza, ka būtu vienpersoniski grozījis zāļu iepirkuma konkursa nosacījumus, un uzsvēra, ka ārzemju braucienos braucis atvaļinājuma laikā, tāpēc tie uz viņa amatu nav attiecināmi.

Lasovskis no 2001. līdz 2003.gadam bijis 25 ārvalstu ceļojumos, arī komandējumos, par kuriem veikta pārbaude, lai konstatētu, vai braucienu organizēšanā un samaksā nav saskatāmas noziedzīgu nodarījumu pazīmes.

Lasovskis ārvalstīs piedalījies ārstu semināros un konferencēs, lai "celtu savu ārsta kvalifikāciju". Viņš gan tiesai atzina, ka ārsta praksi beidzis ļoti sen. Vairākos ceļojumos bijušais VOAVA direktora vietnieks braucis ar sievu un tajos atpūties slēpojot.

"Šos braucienus kā komandējumu nevēlējos formēt, lai tādā veidā ietaupītu valsts naudu," iepriekš tiesai skaidroja apsūdzētais.

Vidzemes priekšpilsētas tiesai prokurors Arvis Miglāns bija lūdzis Lasovski sodīt ar piecu gadu cietumsodu, nosakot viņam arī mantas konfiskāciju un četru gadu aizliegumu ieņemt atbildīgus amatus, tāpēc pirmās instances tiesas spriedums tika pārsūdzēts, jo, pēc valsts apsūdzības uzskata, piespriestais sods bija par maigu.

Savukārt Lasovskis apelācijas sūdzību par pirmās instances tiesas spriedumu bija iesniedzis, cerēdams panākt viņam labvēlīgāku spriedumu.

Latvijā

Iedzīvotāju apmierinātība ar dzīvi Jūrmalā turpina pieaugt, sasniedzot augstāko vērtējumu pēdējo 25 gadu laikā, atsaucoties uz Sabiedriskās domas pētījumu centra "SKDS" veikto aptauju, aģentūru LETA informēja pilsētas pašvaldībā.

Svarīgākais