Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

15 gadus vecas meitenes slepkavībā apsūdzētajiem veiks psihiatrisko ekspertīzi

Diviem jauniešiem, kuri apsūdzēti par 15 gadus vecās Olgas Kozlovas cietsirdīgo slepkavību pagājušā gada vasarā, veiks stacionārās tiesu psihiatriskās, psiholoģiskās ekspertīzes, informē Rīgas tiesu apgabala prokuratūras prokurore Jekaterina Kušakova.

Pārējie divi šajā lietā apsūdzētie jaunieši joprojām atrodas apcietinājumā. Pagaidām prokurore atturējās prognozēt, kad šīs ekspertīzes varētu tikt pabeigtas.

LETA jau ziņoja, ka Kušakova pagājušā gada oktobrī uzrādīja apsūdzības četriem nepilngadīgiem jauniešiem, kuri ar sevišķu cietsirdību pagājušā gada vasarā noslepkavoja savu paziņu - 15 gadus veco Olgu.

Divi no apsūdzētajiem jauniešiem savu vainu nozieguma izdarīšanā atzinuši pilnībā, bet divi - tikai daļēji. Nozieguma izdarīšanas brīdī visi četri jaunieši bija 16 gadus veci.

15 gadus vecā Olga tika noslepkavota pērn 5.jūlijā, un viņas slepkavība tika rūpīgi plānota, četrotne šim noziegumam ļoti nopietni gatavojās jau gandrīz mēnesi iepriekš. Jaunieši bija nolēmuši "nodarboties ar noziedzību". Kā atzina prokurore, šai slepkavībai pat nav īsta motīva, citiem vārdiem, tas ir ļoti zemisks, šī esot pirmā lieta viņas prokurores amatā, kad kāds cilvēks tiek noslepkavots bez jebkāda iemesla. Prokurore uzsver, ka slepkavība veikta, lai jaunieši apmierinātu savas ambīcijas.

Visiem četriem jauniešiem apsūdzība uzrādīta pēc Krimināllikuma 118.panta 5.punkta - par slepkavību sevišķi pastiprinošos apstākļos, ja to izdarījusi organizēta grupa. Lai gan minētais pants vainīgās personas paredz sodīt ar mūža ieslodzījumu vai ar brīvības atņemšanu uz laiku no 15 līdz divdesmit gadiem un ar policijas kontroli uz laiku līdz trim gadiem, konfiscējot mantu, jauniešiem var tikt piespriests tikai desmit gadu ilgs cietumsods, jo viņi visi ir nepilngadīgi. Prokurore skaidroja, ka šā gada 1.jūlijā stājās spēkā grozījumi likumdošanā, kas paredz - nepilngadīgajiem par smagu noziegumu izdarīšanu maksimālais sods ir desmit gadu, lai gan iepriekš tas bija noteikts 15 gadu.

Jaunieši bija sadalījuši lomas, un paziņas slepkavību nolēma veikt nevis personisku motīvu vadīti, bet gan tādēļ, lai visi būtu sasaistīti. Proti, lai četrotni vienotu jau viens kopīgs noziegums.

Apsūdzētie bija pazīstami ar cietušo meiteni - divi bija viņas klasesbiedri, viens šajā skolā bija mācījies iepriekš, bet ceturtais bija paziņa Olgas skolas biedriem.

Galvenais nozieguma plānotājs bija 1993.gadā dzimušais N.O., kurš, tiecoties pēc pašapliecinājuma uz citu cilvēku pakļaušanas rēķina, lai paceltu pašvērtību apkārtējo vienaudžu vidū, radīja organizētu grupu ar nosaukumu ISA - Informācijas savākšanas aģentūra, kurā iesaistīja savus paziņas - F.Č., V.P. un P.V.

N.O. iestāstīja grupas dalībniekiem, ka viņam ir uzdots izstrādāt noteikumus dalībai šajā grupā. Turklāt grupa it kā iekļaujas organizācijā "Veros", kas bija N.O. izdomājums. ISA organizācijas mērķis bija informācijas savākšana "Veros", kuru jaunieši uztvēra kā reāli eksistējošu organizāciju, un tāpat grupas mērķis bija slepkavību un laupīšanu izdarīšana. Lai paaugstinātu šīs grupas nozīmīgumu, N.O. pat izgatavoja apliecības ar norādītām pakāpēm atkarībā no izdarīto noziegumu smaguma. Diviem grupas dalībniekiem bija arī gāzes ieroči, liecina lietas materiāli.

Tieši N.O. jau jūnijā piedāvāja pārējiem grupas dalībniekiem izdarīt klasesbiedrenes Olgas slepkavību. Meitene regulāri N.O. palīdzēja apgūt mācību vielu, un līdz ar to viņu varēja bez aizdomām aicināt uz tikšanos. Tā kā visi grupas dalībnieki piekrita līdera ierosinājumam, N.O. sāka izstrādāt slepkavības plānu. Lai varētu šo plānu īstenot, grupa iegādājās divas rācijas, gumijas cimdus un šķidrumu aizdedzināšanai, lai varētu iznīcināt meitenes mantas, liecina lietas materiāli.

Dienu pirms slepkavības izdarīšanas - 4.jūlijā - visi satikās un apsprieda visu sīki - tikšanās vietu, nozieguma vietu, līķa noslēpšanas vietu. Tāpat šajā tikšanās reizē tika sadalītas lomas - ko kurš darīs.

Saskaņā ar lietas materiāliem 5.jūlija ļoti agrā rīta stundā divi no grupas dalībniekiem Jaunciema meža masīvā izraka bedri, kur noslēpt Olgas mirstīgās atliekas. Bedre tika nomaskēta ar zariem, bet bedrē tika atstātas trīs lāpstas. Vietā, kur bija iecerēts noslepkavot meiteni, tika atstāta arī ķerra, lai mirstīgās atliekas varētu nogādāt līdz bedrei.

Ap pusdienlaiku sabiedriskā transporta pieturā tika sagaidīta Olga, kuru pie sevis bija aicinājis N.O, lai kopā mācītos. Pēc tam abi aizgāja uz dzelzceļa stacijas peronu, kur viņus jau sagaidīja pārējie grupas dalībnieki un inscenēja uzbrukumu abiem jauniešiem. Pēc tam it kā svešie puiši piedāvāja aiziet uz mežu izrunāties. Visi devās uz meža masīvu, taču vietā, kur bija plānots noslepkavot meiteni, atradās cilvēki, tādēļ jauniešu bariņš devās tālāk - līdz no rīta izraktajai bedrei.

Kā liecina lietas materiāli, viens no grupas dalībniekiem izvilka blociņu un meitenei sāka vaicāt viņas personīgos datus, atzīmējot to pierakstu kladē. Tad sākās cietsirdīgā meitenes slepkavošana, kas tika veikta ar nazi. Meitenei tika konstatētas ļoti daudz grieztu brūču kakla un krūšu kurvja rajonā. Vienu brīdi pat meitene nākusi pie samaņas un lūgusi pārtraukt šīs darbības, taču nežēlīgie jaunieši turpināja savas darbības. Grupas līderis bijis tik cinisks, ka izvilcis līdzi paņemto gāzes pistoli un, tēlojot, ka tūliņ nāks palīgā, izšāva no tās un nokrita, izliekoties, ka atrodas bezsamaņā. Slepkavība bija pārdomāta līdz pēdējam sīkumam, jauniešiem pat bijis noteikums, ka nozieguma izdarīšanas brīdī jābūt tērptiem svinīgās drēbēs.

Pēc meitenes noslepkavošanas tika nolaupītas meitenes mantas - mobilais tālrunis un aptuveni 40 latu. Tad meitenes līķis tika paslēpts, un to atrada tikai pēc vairāk nekā mēneša.

Kā liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija, pērn 11.augustā meitenes tēvs ar paziņām, meklējot konkrētu vietu šajā mežā, atrada pēdas, kas liecināja par meitas aprakšanu. Atrodot mirstīgās atliekas, tika konstatēts, ka pret Olgu ir veiktas vardarbīgas darbības. Savukārt vieta, kur aprakts jaunietes līķis, atrasta, pateicoties ekstrasensam.

Prokurore sacīja, ka cietušās vecāki ir pieteikuši arī prasību par morālā un materiālā kaitējuma piedziņu no apsūdzētajiem. Pieteiktās kompensācijas apmēru prokurore neatklāja.