Tiesas zālē draud nogalināt prokuroru

Griezt galvas, nožņaugt, izmantot tā, ka neviena ātrā palīdzība nespēs glābt... Par šādiem draudiem policijai, tiesnešiem un prokuroriem notiesāts kāds Daugavpils cietuma ieslodzītais, raksta Kurzemes Vārds.

25 gadus vecais Edgars Gaiķis šobrīd izcieš desmit gadu cietumsodu par tīšu vidēju un smagu miesas bojājumu nodarīšanu. Viens no diviem cietušajiem pēc Edgara uzbrukuma nomiris. Jau agrāk vīrietis sodīts par dzimumnoziegumiem un zādzībām, kopā uz apsūdzēto sola sēdies septiņas reizes. Liepājas tiesa viņu pagājušajā nedēļā atzina par vainīgu par draudēšanu izdarīt slepkavību un piesprieda maksimālo soda mēru – gadu aiz restēm. To pieskaitīs jau esošajam sodam.

Apsūdzība pret Edgaru celta pēc Liepājas policijas izmeklētājas Tatjanas Semjonovas iesnieguma. Kopš 2008. gada viņš sievietei nosūtījis vairāk nekā 300 vēstules ar draudiem, kuri papildināti ar dažādiem zīmējumiem: zārkiem, skeletiem un aprakstiem, kā viņu nogalinās. Edgars uzskata, ka izmeklētāja, prokurori un tiesneši nav uzklausījuši viņa lūgumus un kaitējuši iepriekšējās lietas iztiesāšanā, stāsta Liepājas prokuratūras virsprokurors Atis Dzērvēns. Viņš šajā lietā ir liecinieks un arī izbaudījis Edgara paustās pretenzijas.

"Draudus, šajā profesijā strādājot, saņemam bieži. Piemēram, apsūdzētie it kā starp citu pasaka, ka var atgadīties kas ļauns, tomēr šie izteikumi reti kad tiek izpildīti. Apsūdzētie ar šādiem paņēmieniem pārsvarā cenšas panākt, lai drošības līdzeklis būtu maigāks vai prokurors prasa mazāku sodu," stāsta A. Dzērvēns. Savukārt Edgara draudi izklausoties ļoti reāli, tāpēc arī viņam piespriesta reāla brīvības atņemšana.

Savā liecībā Edgars pilnībā atzīst, ka izteicis draudus, un piebildis, ka plāno tos arī īstenot. "Ja esmu teicis, ka novākšu, tad to arī izdarīšu – par saviem vārdiem ir jāatbild," notiesātais apstiprināja arī tiesas zālē. Viņš gan piebilda, ka varētu piedot vienīgi A. Dzērvēnam, jo viņam ir divi dēli un nebūtu labi, ja bērniem nāktos augt bez tēva. Savukārt vēršoties pie T. Semjonovas bez lieka pārspīlējuma, mierīgā balsī Edgars paziņoja: "Tatjana, ja tu gribi dzīvot – dzīvo, bet atceries, kad es nākšu ārā un ko tad es ar tevi izdarīšu." Vīrietis pat skaļi apsprieda veidus, kā varētu sievieti nogalināt. Viņš prātoja, ka ar nazi virsū nemetīsies, visdrīzāk viņam būtu nepieciešams ierocis, lai varētu nogalināt no 30 metru attāluma. T. Semjonova norāda, ka notiesātais brīžiem savos tekstos putrojas. Piemēram, vēstules dažkārt sākas ar lamāšanos un beidzas ar atzīšanos mīlestībā. Šo faktu pēc draudēšanas tiesas zālē apstiprināja arī pats Edgars.

Prokurore Aiva Daidere norāda, ja arī pēc šā sprieduma notiesātais turpinās draudēt, tad varēs lemt par jaunas lietas ierosināšanu. Pagaidām viņas kolēģiem prasīt valsts aizsardzību nav pamata, jo Edgars atrodas cietumā un kaitējumu nodarīt nevar.

"Viņš provokatīvi uzvedas visur, arī aiz restēm. Eksperti norāda, ka Edgars nav nepieskaitāms, taču viņam ir uzvedības īpatnības. Viņš ir asociatīva personība. Šādi cilvēki ignorē sociālās normas, vienaldzīgi izturas pret apkārtējo jūtām. Ja šāds tips iesaistās konfliktā, ļoti iespējams, ka draudi tiek īstenoti," saka prokurore.

Latvijā

No 4.novembra līdz 4.decembrim lauksaimnieki, kooperatīvi un zinātniskās institūcijas varēs pieteikties 79,748 miljonu eiro atbalstam vairākos pasākumos saimniecību vai uzņēmumu izaugsmes veicināšanai, energoefektivitātes palielināšanai, biodrošības pasākumu ieviešanai un citām aktivitātēm, liecina Lauku atbalsta dienesta (LAD) publiskotā informācija.

Svarīgākais