Cēsīs nepilngadīgajiem tirgo cigaretes

Vidzemes reģiona un Valmieras iecirkņa nepilngadīgo lietu dienesta darbinieces šonedēļ apmeklēja Cēsis, lai kontrolētu, kā pilsētas tirdzniecības vietās tiek ievērots aizliegums nepilngadīgām personām tirgot tabakas izstrādājumus un alkoholu, vēsta "edruva.lv".

Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes Prevencijas grupas vecākā inspektore Dace Jukāma skaidroja, ka kontrolpirkumi veikti piecās tirdzniecības vietās un pārkāpumi konstatēti visās. Pārdevējas, nepārliecinoties par personas vecumu un nepieprasot uzrādīt personu apliecinošu dokumentu, jauniešiem pārdevušas alkoholiskos kokteiļus un alu.

“Noformēti administratīvo pārkāpumu protokoli, kas tiks nosūtīti izskatīšanai Cēsu pašvaldības policijai. Par šo pārkāpumu pārdevēju soda ar naudas sodu no 200 līdz 250 latiem,” bilda D. Jukāma un atzina, ka šajā jomā policijas darbinieki iepriekš daudz darbojušies Valmierā un situācija ar laiku uzlabojās.

“Visvairāk pārsteidza pārdevēju attieksme pēc pārkāpuma konstatēšanas. Tā bija ļoti negatīva, lielākoties bija dzirdami pārmetumi un kliedzieni. Taču likums definē, ka alkoholu un cigaretes drīkst pārdot tikai pilngadīgai personai,” komentēja D. Jukāma, uzsverot, ka Administratīvo pārkāpumu kodeksā paredzēta atbildība arī personām, kuras alkoholu un cigaretes iegādājas, lai pēc tam nodotu nepilngadīgām personām. Par šādu rīcību var tikt uzlikts naudas sods līdz pat 100 latiem.