Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

"Mentu karu" kaislības turpinās

© Reinis Hofmanis, f64

Vai Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) operatīvajos eksperimentos cilvēkus iesaista ar šantāžas palīdzību? Vai KNAB ar kompromatu palīdzību cenšas atriebties Finanšu policijai? Šie un citi jautājumi rodas pēc informācijas, kas nonākusi Neatkarīgās rīcībā.

Sūdzas Ģenerālprokuratūrā

Pērnā gada 18. jūlijā Neatkarīgā publicēja rakstu Pēta iespējamu KNAB provokācijas mēģinājumu pret VID darbiniekiem. Publikācijas sāls ir stāsts par kādas privātpersonas iesniegumu Ģenerālprokuratūrā, no kura var secināt, ka KNAB darbinieki viņu izmantojuši, lai veiktu provokāciju (pretlikumīgu darbību) pret Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas (FP) pārstāvjiem. Iesniegumu parakstījis kāds 1975. gadā dzimis Vladimirs. Viņš apliecinājis, ka gadījumā, ja atteiktos sadarboties, KNAB darbinieki "Andžejs un Juris" draudējuši nodot par viņu savākto kompromatu, atklājot saistību ar dažādiem noziegumiem. Apmaiņā pret klusēšanu Vladimiram esot bijis jāieraksta sarunas ar finanšu policistiem Alvi un Ivo, kā arī jānodod viņiem KNAB darbinieku izsniegtā nauda.

Atzīstas provokācijā

Neatkarīgās rīcībā nonākusi informācija, ka iesniegumā runāts nevis par mēģinājumu, bet reālu provokāciju. Proti, KNAB darbinieki zinājuši par Vladimira ēnaino pagātni un saistību ar apšaubāmiem darījumiem. Aicinot sadarboties, viņi šo faktu likuši galdā, norādot, ka "vai nu viņš, vai Finanšu policija". Pret šiem argumentiem Vladimirs bijis bezspēcīgs. Pēcāk ar viņu sazinājušies KNAB darbinieki, kuri sīki instruējuši par darbībām, kuras viņam būs jāveic saistībā ar finanšu policistiem Ivo un Alvi. No KNAB puses esot nācis pamudinājums pierunāt policistus naudas pārvadājumos no Igaunijas uz Latviju izmantot trafarēto FP auto. Tas nozīmē, ka viņi ļaunprātīgi izmantotu dienesta stāvokli, taču saņemts atteikums. Vladimirs ierakstījis sarunas ar abiem policistiem un pēc tam ierakstus nodevis KNAB rīcībā. Iesnieguma beigās Vladimirs atsakās no visām liecībām un darbībām, kuras veicis pret Ivo un Alvi, jo viņam tas bija jādara piespiedu kārtā.

Iesniegumu atsauc

Ģenerālprokuratūras Īpaši pilnvaroto prokuroru nodaļas veiktās pārbaudes rezultāti liecina, ka KNAB darbinieki minētajā gadījumā nav pārkāpuši likumu. "KNAB darbinieki, iesaistot operatīvajā eksperimentā iesniedzēju (Vladimiru), ir ievērojuši operatīvās darbības likuma noteikumus, tajā skaitā likumā reglamentētos operatīvās darbības principus," stāsta Ģenerālprokuratūras preses pārstāvis Andrejs Vasks. Viņš norāda, ka kriminālprocesā par VID FP amatpersonām, kas ir Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas lietvedībā, pašlaik ir noskaidrots, ka Vladimirs savu iesniegumu jūnija beigās atsaucis. Vladimirs norādījis, ka uz šādu soli viņu mudinājusi kāda VID FP amatpersona. Lietas apstākļi šobrīd tiek noskaidroti, precizē A. Vasks.

KNAB vainu noliedz

Neatkarīgās rīcībā esošā informācija liecina, ka pret iesnieguma rakstītāju Vladimiru ierosināts kriminālprocess par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju un nodokļu nemaksāšanu. Viņš bija viens no grupas dalībniekiem, kuru pērnā gada 16. jūnijā par vairāk nekā 30 miljonu latu atmazgāšanu aizturēja VID FP. Šādā gadījumā var izteikt minējumu, ka teorētiski par Vladimira iespējamajām kriminālajām darbībām vajadzēja zināt arī KNAB. Uz jautājumu, vai KNAB darbinieki operatīvo eksperimentu laikā izmanto arī personas, kurām iespējama saistība ar noziedzīgo pasauli, KNAB preses pārstāvis Andris Vitenburgs atbild noliedzoši. Viņš arī noliedz iespēju, ka operatīvajos eksperimentos cilvēkus iesaista, izmantojot šantāžu, jo "likums paredz, ka piedalīšanās šajās darbībās notiek uz brīvprātības principa". A. Vitenburgs noraida iespējamu KNAB atriebību FP par agrāk celtajām apsūdzībām KNAB izmeklētājam Jurim Jurašam un galvenajam speciālistam Andžejam Kļaviņam. Šādi vīriešu vārdi, starp citu, sakritības vai citu iemeslu dēļ lasāmi arī Vladimira iesniegumā Ģenerālprokuratūrai.