Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

Rugājos notriektajai ķēvītei būs kājas protēze

© Ķepu-ķepā

Pirms neilga laika Rugāju novadā notriektajai ķēvītei būs kājas protēze, ziņo LNT raidījums 900 sekundes.

Zirdziņu naktī no 21 uz 22. maiju notriekusi mašīna un viņa liktenis daudzus ieinteresējis pēc tam, kad kāds aculiecinieks pievērsis labdarības biedrības „Ķepu – ķepā” uzmanību ar informāciju, ka lauka vidū guļot notriekts zirdziņš, kuru sargājot viņa saimnieks – 80 gadus vecs onkulītis, kuram neesot līdzekļu ne, lai zirdziņu pieceltu, ne, lai to kur aizvestu.

Biedrība zirgu evakuējusi un nogādājusi drošībā, un nu tas sācis atkopties, tomēr dzīvnieka ievainojumi ir smagi. Ķēves kāja ir sadragāta un veterinārārsti nosprieduši, ka tā jāamputē un pareizākais būtu zirgu iemidzināt, jo Latvijā nav īsti pieredzes zirgu protezēšanā.

Tomēr pateicoties Vācijas veterinārārstu atsaucībai, zirgu, iespējams varēs glābt.

„Ir iespēja uzlikt protēzi ir un pieslēgušies arī veterinārārsti no Vācijas, kuri ir ar mieru atbraukt uz Latviju, lai varētu veikt ķēvei operāciju,” stāsta biedrības Ķepu-ķepā aktīviste Gundega Bidere un norāda, ka ārzemēs dzīvnieku protezēšana ir sastopama biežāk. “Zirgu protezēšanā Latvijai nav pieredzes, un tas ir ļoti dārgs pasākums. Tā kā tas ir ilgstošs process, Latvijā parasti izvēlas eitanāziju, tas ir vieglāk un vienkāršāk. Citas valstīs gan protēzes skaitās prestižas. Āfrikā ziloņiem liek protēzes. Kāpēc tad to nevar izdarīt zirgam?” retoriski vaicā G. Bidere.

Tāpat arī jāatzīmē, ka par spīti lielajai ziedotāju atsaucība, ar šobrīd saziedotajiem 3000 eiro nepietiks, lai veiktu ķēvītei nepieciešamo operāciju.