Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

Vecrīgā ar āmuru piekauj meiteni

© f64

Dienas laikā Rīgas sirds, vecpilsēta, šķiet drošākā vieta Latvijā. Jo īpaši Kungu ielas rajons, kur mēdz pulcēties Rīgas pašvaldības policijas ekipāžas, dažbrīd pat piecas sešas vienuviet.

Bezrūpīgi uz blakus esošo Latvijas Mākslinieku savienību kādā decembra pusdienas laikā devās arī Liene, taču pagalmā pie Pasta ielas viņu sagaidīja nepatīkams pārsteigums.

"Gāju cauri pagalmam, un pēkšņi man no aizmugures kāds ar āmuru iesita pa galvu. Nogāzos zemē. Tad saņēmu vēl vienu sitienu pa galvu. Es ārprātīgi kliedzu, taču neviens palīgā nenāca," atceras cietusī. Pagalmiņā atradās strādnieku vagoniņš, kurā mitinājās meistari, kas blakus restaurēja viesnīcu. Uzbrukums notika 12 dienā, debesis bija gaišas, tomēr Lienes palīgā saucienus neviens nesadzirdēja. Viņa turpināja pretoties. "Gulēju uz muguras un redzēju, ka viņš cenšas atņemt man somu, man bija liela taša, kurā nesu dažādas grāmatas. Ieķēros lencē un ar kāju iespēru viņam pa vēderu. Pretī saņēmu spērienu pa seju. Acs aizpampa tā, ka divas dienas neko neredzēju. Somu viņš nedabūja, jo pārtrūka lence. Izrāva man telefonu un aizmuka," uzbrukuma noslēgumu atceras Liene.

Novērošanas kameras parāda, ka vīrietis viņai bija mērķtiecīgi sekojis un Liene uzbrucēju nepamanīja, jo bija aizsapņojusies, runājot pa telefonu. Varmāku viņa atceras kā 35 līdz 40 gadus vecu vīrieti, kurš paslēpies brūnā mētelī, ar milzu brillēm uz acīm. Atjēgusies no spērieniem, Liene nokļuva līdz darbnīcai, un viņas kolēģi izsauca ātro palīdzību. Pa ceļam uz slimnīcu ekipāža izsauca arī policiju. Slimnīcā ar āmuru sasistā sieviete atradās apmēram piecas stundas, ārsti viņas galvai uzlika vairākas šuves un palaida mājās. Par mediķu palīdzību cietušajai nācās samaksāt 20 latus, taču Liene ar to nav mierā. "Valstī valda anarhija, man uzbrūk un pašai vēl par to ir jāmaksā! Slimnīcā teica, ja policija būtu atbraukusi, man nebūtu jāmaksā. Kad aizgāju uz iecirkni, atbildēja, ka naudu atpakaļ nedabūšu. To varēšu piedzīt no uzbrucēja tiesas ceļā. Ja viņu noķers," saka cietusī.

Valsts policijas preses pārstāvis Aigars Bērziņš ir izbrīnīts par pārmetumiem, jo kārtības sargiem nav speciāls reglaments, kas nosaka, cik ātri policijai būtu jāierodas notikuma vietā. "Mēs neesam dakteri, kas pasaka, kuram ir un kuram nav jāmaksā. Primārais nav doties uz slimnīcu, bet pa karstām pēdām izmeklēt noziegumu. Šī lieta, starp citu, izskatās cerīga," saka A. Bērziņš.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības (NMP) centra preses pārstāve Ilze Bukša stāsta, ka par NMP brigāžu sniegto palīdzību nav jāmaksā. Savukārt par stacionārā sniegto palīdzības apjomu un izmaksām pacientiem jāinteresējas slimnīcā. P. Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Ieva Lapsa norāda, ka Lienes gadījums, visticamāk, bijis pārpratums, jo bezmaksas ārstēšana krimināltraumām nav paredzēta. "Ja cilvēku piekauj, viņam par to ir jāmaksā pašam. Šāda prakse mums bijusi vienmēr," uzsver I. Lapsa.