Cietuma bēgli vēl meklē

Policija meklē no Olaines cietuma izbēgušo 1990. gadā dzimušo Sergeju Jeļisejevu. Par jebkuru informāciju lūdz ziņot Valsts policijai pa tālruni 112 vai 29425235. Notiesātais ir 180 centimetru garš, kalsns un ļoti īsiem matiem, bija ģērbies tumšā sporta jakā un tumšās biksēs. Īpašas pazīmes – labi saskatāma kreisās auss trauma, it kā būtu mēģināts izraut auskaru © Valsts policija

Jau dažas dienas tiek meklēts no Olaines cietuma izbēgušais notiesātais Sergejs Jeļisejevs, un pagājušās nedēļas nogalē tika pieļauts, ka viņš nav paguvis šķērsot Latvijas robežu. Visticamāk, zaļo robežu, jo 1990. gadā dzimušajam vīrietim nav ne personas dokumentu, ne naudas. Tāpēc Ieslodzījuma vietu pārvaldē saka – nevar prognozēt, kā bēglis uzvedīsies, taču nevēlas arī sēt paniku. Notiesātais var uzturēties Rīgas, Olaines vai Valmieras reģionā

Jaunā vīrieša paveikto noziegumu saraksts ir iespaidīgs – astoņas reizes tiesāts, iepriekšējoreiz – ar divu gadu un sešu mēnešu cietumsodu par laupīšanu un šaujamieroča glabāšanu. Ziņu aģentūra LETA vēsta, ka S. Jeļisejevs pagājušā gada februārī spēļu zālē iepazinās ar sievieti, kura laimējusi vairāk nekā 300 eiro. Neilgi pēc tam vīrietis kopā ar līdzzinātāju sievietei uzbrukuši un aplaupījuši. Viņš arī iegādājies pašrocīgi izgatavotu pusautomātisko šaujamieroci, ko glabājis savā dzīvesvietā un nēsājis līdzi līdz aizturēšanas brīdim.

Tiesā viņš savu vainu atzina, bet, nenogaidījis līdz nākamajam gadam, kad soda termiņam bija jābeidzas, no cietuma izbēga, pārzāģējot restes. Par bēgšanu viņa neizciestajam soda termiņam klāt neilgs termiņš – tikai līdz vienam gadam cietumā.

Ieslodzījumu vietu pārvaldē (IeVP) saistībā ar notikušo sākts kriminālprocess. Pagaidām nav zināms, kā ieslodzītais varēja iegūt instrumentus, ar kuriem pārzāģēja restes. IeVP sabiedrisko attiecību speciāliste Ināra Makārova saka – arī 2013. gadā no Olaines cietuma izbēdzis ieslodzītais un ātri notverts.

Olaines cietums ir slēgta tipa cietums ar atklātā tipa cietuma nodaļu. Pirms vairākiem gadiem – 2009. gadā – no slēgta tipa Jelgavas cietuma izbēga trīs reizes sodīts vīrietis, kurš bija atstāts bez uzraudzības un kurš sodu varēja izciest brīvākā režīmā. Viņš strādāja par sētnieku. Par spīti tam, arī viņš nespēja nociesties un pagaidīt apmēram gadu, līdz varēja pieteikties pirmstermiņa atbrīvošanai. Savukārt 2006. gadā no Rīgas Centrālcietuma aizmuka četri ieslodzītie.