Apcietināti abi aizdomās par taksista slepkavību aizturētie

Abām aizdomās par taksometra vadītāja slepkavību aizturētajām personām kā drošības līdzeklis ir piemērots apcietinājums.

Kā informēja Valsts policijas (VP) Rīgas reģiona pārvaldes (RRP) preses pārstāve Sigita Pildava, lēmumus par šo personu apcietināšanu tiesa pieņēmusi vakar.

Kā ziņots, ceturtdien policija paziņoja, ka aizdomās par kāda taksometra vadītāja slepkavību šonedēļ Rīgā aizturētas divas personas - 1982.gadā dzimis vīrietis un 1992.gadā dzimis jaunietis.

4.janvārī pēc plkst.16 VP RRP Centra rajona iecirknī ieradās kāds vīrietis, kurš iesniedza iesniegumu par to, ka 3.janvārī viņa znots, 1957.gadā dzimušais taksometra vadītājs, devies uz darbu un nav atgriezies mājās. Vīrietis norādīja, ka viņa meita ir devusies strādāt uz ārzemēm un viņas vīrs rūpējas par 11 gadus veco meitu.

Aizdomās par 52 gadus vecā taksometra vadītāja slepkavību tika aizturēts kāds 27 gadus vecs vīrietis un 17 gadus vecs jaunietis.

Pēc iesnieguma saņemšanas par pazudušo vīrieti tika pārbaudītas taksometru stāvvietas, kur izdevās iegūt informāciju, ka pazudušā vadītāja taksometrā 3.janvārī Vecrīgā iesēdās divi jaunieši un taksometrs devās Pārdaugavas virzienā.

VP RRP Kriminālpolicijas priekšnieks Andrejs Grišins uzsvēra, ka nozieguma atklāšanā ļoti svarīgu lomu nospēlēja arī taksometru solidaritāte, jo taksometru vadītāji informēja pārējos kolēģus, ka policija meklē 1992.gadā ražotu "Ford Crown Victoria". 5.janvārī taksometru vadītāji ziņoja, ka pamanījuši pazudušo taksometru "Ford Crown Victoria" pie Akmens tilta. Nekavējoties tika izsaukta specvienība "Alfa", kas automašīnu atrada Pārdaugavā. Pazudušās automašīnas vadītājs atteicās klausīt policistu pavēlei apstāties, tādēļ tika sākta pakaļdzīšanās.

"Alfas" darbiniekiem, sadarbojoties ar taksometru vadītājiem, bēgļus izdevās apturēt Vienības gatvē. Sākotnēji izdevās aizturēt taksometrā braucošo 1982.gadā dzimušo vīrieti, bet 1992.gadā dzimušais jaunietis aizbēga.

Jaunietis vēlāk tika atrasts un aizturēts Altonovas ielā kāda nama bēniņos, kur viņš slēpās starp sienām. Aizturētie nogādāti policijas iecirknī, kur viņi sākumā apgalvoja, ka automašīnu atraduši.

Patlaban noskaidrots, ka abi vīrieši taksometrā iesēdušies Vecrīgā un aizbraukuši uz Pārdaugavu. Patlaban viena no versijām ir tāda, ka šoferis un noziedznieki, visdrīzāk, nevarēja vienoties par pakalpojuma samaksu. Abi aizdomās turamie vīrieši par braucienu it kā bijuši gatavi maksāt piecus latus, bet taksometra vadītājs prasījis septiņus latus. Starp aizdomās turamajām personām un taksometra vadītāju izcēlies strīds, kā rezultātā abi vīrieši taksometra vadītāju nežēlīgi piekāvuši. Visdrīzāk, ka piekaušanas rezultātā taksometra vadītājs zaudēja samaņu un abi vīrieši viņu aizveda uz mežu starp Plakanciemu un Jaunolaini. Aizdomās turamās personās taksometra vadītāja ķermeni paslēpa aptuveni divu kilometru attālumā no meža ceļa, iemetot to aptuveni divus metrus dziļā bedrē, ko apsedza ar zariem, stāstīja Grišins.

Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas priekšnieks informēja, ka patiesos nozieguma izdarīšanas motīvus noskaidros kriminālprocesā. Iespējams, konflikta nemaz nav bijis, tāpat ir iespējams, ka nodoms abiem aizdomās turamajiem vīriešiem bija laupīšana. Patlaban konstatēts, ka aizdomās turamo personu guvums bijis mobilais telefons, 25 lati un automašīna "Ford Crown Victoria".

Patlaban vēl nav veikta tiesu medicīniskā ekspertīze, līdz ar to taksometra vadītāja nāves cēlonis precīzi vēl nav zināms. Grišins norādīja, ka vīrieša nāvei varētu būt divi cēloņi - vai nu vīrietis no gūtajiem miesas bojājumiem jau bija miris automašīnā, vai arī tika atstāts bezsamaņas stāvoklī mežā, kur nosala.

Automašīna "Ford Crown Victoria" piederēja cietušajam, un, visdrīzāk, viņš par taksometra vadītāju strādāja, noslēdzot līgumu ar kādu no taksometra firmām.

Kā noskaidrojuši policisti, aizturētais 1982.gadā dzimušais vīrietis agrāk nav bijis sodīts. Viņš ir Daugavpils iedzīvotājs, kurš īrēja dzīvoklī Rīgā un agrāk strādāja celtniecībā, bet tagad jau ilgstoši bijis bez darba. Vīrietis agrāk policijas redzes lokā par likuma pārkāpumiem nav nokļuvis. Aizdomās turamajai personai ir draudzene un mazs bērns. Savukārt 1992.gadā aizdomās turamais jaunietis ir šīs draudzenes brālis, kurš ir no Jelgavas, bet uz Rīgu bija atbraucis ciemoties. Jaunietis Jelgavas policijas redzes lokā jau ir nonācis par dažāda rakstura zādzību izdarīšanu.

Pastāv aizdomas, ka nozieguma laikā vecākais no aizturētajiem bija alkohola reibumā, bet jaunākais - narkotisko vielu reibumā, informēja tiesībsargi.

Sākts kriminālprocess pēc krimināllikuma 117.panta par slepkavību.

Pēc Grišina teiktā, pēdējā laikā nav bijuši bieži gadījumi, kad par cietušajiem kļūst taksometru vadītāji. Pēdējais skaļākais gadījums bija, kad tika bojātas "Baltic Taxi" automašīnas. Savukārt gadījumi, kad pielietota vardarbība pret taksometra vadītājiem un veiktas viņu slepkavības, bijuši pirms pāris gadiem, un visi šie noziegumi ir atklāti.

"Nenoliedzami, ka lielākie riski šīs profesijas pārstāvjiem ir iespēja ciest no laupītājiem. Laupītāji bieži vien mēdz aplaupīt, cerot iegūt skaidru naudu lielā apmērā, taču prakse rāda, ka pie taksometru vadītājiem neatrodas lielas summas skaidrā naudā," sacīja Grišins.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.