Par nelegālās imigrācijas organizēšanu un atbalstīšanu pie kriminālatbildības sauktas 26 personas

Divu gadu laikā Valsts robežsardzes Kriminālizmeklēšanas struktūrvienību amatpersonas prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai nosūtīja kriminālprocesus par nelegālās imigrācijas organizēšanu pret 20 personām, tostarp arī vienu Krievijas, vienu Ukrainas un vienu Libānas pilsoni.

Vairākums kriminālprocesu jau izskatīti tiesā un personas sodītas ar brīvības atņemšanu no četriem mēnešiem līdz trim gadiem. Šīs personas (sešas) tika atzītas par vainīgām 15 cilvēku nelikumīgā pārvietošanā pāri valsts robežai, informē Valsts robežsardzes Galvenās pārvaldes Preses un sabiedrisko attiecību dienesta galvenā inspektore Kristīne Pētersone.

Tiesā šobrīd nav iztiesāti divi no minētajiem kriminālprocesiem, viens par personu nelikumīgu pārvietošanu pāri valsts robežai organizētā grupā, kura ietvaros aizturētas 13 personas un otrs - par personu nelikumīgu pārvietošanu pāri valsts robežai, ja to izdarījusi amatpersona, izmantojot savu dienesta stāvokli.

2008. un 2009.gadā Valsts robežsardzes amatpersonas nosūtījušas uz prokuratūru arī vairākus kriminālprocesus par nodrošināšanu ar iespēju nelikumīgi uzturēties Latvijas Republikā divām vai vairākām personām pret pieciem Latvijas un 1 Lielbritānijas pilsoni. Kriminālprocesi pret trim Latvijas un Lielbritānijas pilsoni gaida izskatīšanu tiesā, savukārt divi Latvijas pilsoņi sodīti - viens ar 40 stundu piespiedu darbu, bet otrs - ar naudas sodu trīs minimālo mēnešalgu apmērā.

Pērnā gada aprīlī Valsts robežsardze uz prokuratūru nosūtīja arī kriminālprocesu pret diviem Lietuvas pilsoņiem, kuriem par personu nosūtīšanu seksuālai izmantošanai tiesa piesprieda brīvības atņemšanu uz diviem gadiem, sodu nosakot nosacīti.

Salīdzinot divu gadu darbības rezultātus, redzams, ka 2009.gadā aizturēto personu skaits par šādu noziedzīgu nodarījumu izdarīšanu pieaudzis pusotru reizi.

Svarīgākais