Valmierā atklātas zādzības, kuras pastrādājuši trīs nepilngadīgie

Decembrī Valsts policijas Valmieras iecirkņa darbinieki aizturējuši trīs nepilngadīgus skolēnus par vairāku zādzību izdarīšanu Valmierā pusgada laikā, aģentūru LETA informēja Vidzemes reģiona pārvaldes Prevencijas grupas vecākā inspektore Dace Jukāma.

Policija aizturējusi vienu 1994.gadā un divus 1995.gadā dzimušus jauniešus, kas jau iepriekš par mantiska rakstura noziegumiem bijuši policijas redzeslokā un stājušies tiesas priekšā. Savu vainu izdarītajās zādzībās Valmieras un Kocēnu pagasta jaunieši atzīst.

Kā pastāstīja Vidzemes reģiona pārvaldes Sevišķi smagu un sērijveida noziegumu apkarošanas nodaļas inspektors Salvis Stāmers, izmeklēšanas laikā iegūtā informācija liecina, ka puiši zādzības veikuši laikā no jūnija līdz decembrim.

Izsitot logus vai atlaužot durvis saimniecības ēkās, privātmājās, šķūnīšos, garāžās un pagrabos, viņi iekļuvuši telpās un zaguši visu, ko var aiznest, ieskaitot pārtikas produktus, alkoholu, elektrotehniku, instrumentus, darbarīkus, mopēdus. Kādā no adresēm jaunieši nozaguši valsts karogu.

Nozagtās mantas viņi glabājuši mežā paštaisītā bunkurā-šķūnīti, kur tās atrastas un izņemtas. No pēdējās zādzības izdarīšanas vietas, kur nozagto mantu vērtība sasniedza gandrīz 1000 latu, izdevies atgūt praktiski visu, izņemot mantas 20 latu vērtībā.

Kā informē policija, daļu nozagtā puiši glabājuši arī dzīvesvietās, vecākiem paskaidrojot, ka mantas pieder draugiem. Nozagto puiši piedāvājuši un par lētu naudu pārdevuši vairākiem iedzīvotājiem, tādējādi iegūstot naudas līdzekļus. Arī liela daļa pārdoto mantu ir atrastas un izņemtas procesa ietvaros.

Par zādzībām sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 175.panta 3.daļas par zādzību, ja tā izdarīta, iekļūstot dzīvoklī vai citā telpā, vai ja tā izdarīta no glabātavas vai transportlīdzekļa. Par šo nodarījumu paredzēts sods - brīvības atņemšana uz laiku līdz 10 gadiem.

Policija iedzīvotājus aicina nepirkt no pusaudžiem velosipēdus, tehniku un instrumentus par salīdzinoši daudz lētāku naudu nekā tos iespējams iegādāties veikalā. Visticamāk, šādas lietas ir zagtas. Gadījumā, ja nepilngadīgas personas piedāvā iegādāties dažādas mantas, par to jāinformē policija. Tāpat vecākiem jāpievērš daudz lielāka uzmanība faktam, ka bērniem parādās svešas mantas vai brīvi naudas līdzekļi.

Latvijā

Šī gada trešajā ceturksnī darba devēji ir mazāk meklējuši jaunus darbiniekus, taču darba meklētāju aktivitāte ir būtiski augusi, secināts personāla atlases uzņēmuma "Alma Career Latvia" (iepriekš "CV-Online Latvia") pārvaldītā darba sludinājuma portāla cv.lv statistikas analīzē.

Svarīgākais