Lidostā pastiprināti drošības pasākumi lidojumos uz ASV

Starptautiskajā lidostā "Rīga" pastiprināti drošības pasākumi lidojumos uz ASV.

Pasažierus, kuri no Latvijas dodas uz ASV, pārbauda rūpīgāk. Pārējos maršrutos pastiprinātās pārbaudes nav ieviestas.

Patlaban no Rīgas uz ASV ir viens reiss nedēļā. Lidojumus maršrutā Taškenta-Rīga-Ņujorka īsteno aviokompānija "Uzbekistan Airways".

ASV vēstniecībā Latvijā laikrakstam apstiprināja - ceļotājiem, kuri dodas uz ASV ar lidmašīnu, jābūt gataviem rūpīgākai pārbaudei. Tomēr kopumā izmaiņas ieceļošanas politikā vai vīzu saņemšanā patlaban nav noteiktas. Vienīgā izmaiņa - no 4.janvāra uz ASV var doties HIV inficētas personas.

Kā ziņots, nedēļas sākumā Vašingtona paziņoja, ka ar pirmdienu aviopasažieriem, kas dodas uz ASV, tiek veiktas stingrākas drošības pārbaudes, turklāt tām pakļauti pilnīgi visi pasažieri, kas ceļo no 14 terorisma riska valstīm.

Jaunie drošības pasākumi ieviesti desmit dienas pēc tam, kad ASV pasažieru lidmašīnu, tai tuvojoties Detroitai, mēģināja uzspridzināt ar starptautisko teroristu organizāciju "Al Qaeda" saistīts nigērietis.

Izlases kārtā pastiprinātām pārbaudēm var tikt pakļauts jebkurš pasažieris, kas dodas uz ASV, norādīja amatpersonas. Jaunie noteikumi stājās spēkā pirmdien plkst.7 pēc Latvijas laika.

Četras valstis, kuras ASV Valsts departaments atzinis par terorisma atbalstītājām, ir Irāna, Kuba, Sīrija un Sudāna. Tomēr pastiprināti tiks kontrolēti arī visi pasažieri, kas uz ASV dodas no kopumā 14 valstīm - tostarp arī Afganistānas, Jemenas, Lībijas, Nigērijas, Pakistānas un Somālijas.

Latvijā

Augstākā tiesa atteikusies ierosināt kasācijas tiesvedību lietā, kurā bijušajam Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Personālvadības pārvaldes direktora vietniekam Uldim Bāram piespriests sabiedriskais darbs par apzināti nepatiesu ziņojumu par sevišķi smaga nozieguma izdarīšanu nolūkā panākt kriminālprocesa sākšanu pret noteiktām amatpersonām, noskaidroja aģentūra LETA.

Svarīgākais