Latgales cigarešu kontrabandas lietā iesaistītajiem pieprasa astoņus līdz desmit gadus cietumā

Krimināllietā par cigarešu kontrabandu Latgalē un valsts amatpersonas pienākumu nepildīšanu apsūdzētajiem prokurors pieprasījis bargus cietumsodus un naudas sodus, informēja Latgales apgabaltiesā.

Pēc Krimināllikuma 190.panta 4.daļas - par kontrabandu, ja to izdarījusi organizēta grupa, apsūdzētajiem Raimondam Barkānam, Intaram Troškam, Andrim Aleksejevam un Krievijas pilsonim Nikolajam Lepiņam prokurors pieprasījis reālu brīvības atņemšanu no astoņiem ar pusi līdz desmit gadiem ar mantas konfiskāciju.

Savukārt pēc Krimināllikuma 319.panta 1.daļas - par valsts amatpersonas pienākumu nepildīšanu, apsūdzētos Rolandu Nagli un Arni Voiku prokurors pieprasījis sodīt ar naudas sodiem 20 minimālo darba algu apmērā - 3600 latu katram, kā arī liegt viņiem iespēju divus gadus strādāt muitā un robežsardzē.

Patlaban tiesa nopratinājusi visus lietā iesaistītos lieciniekus un apsūdzētos un uzsākusi tiesu debates. Turpināt tiesu debates plānots 2.februārī.

Jau ziņots, ka šajā lietā prokurors ir grozījis apsūdzību uz smagāku. Apsūdzības grozījums skar tikai to četru personu grupu, kas apsūdzēti pēc Krimināllikuma 190.panta 4.daļas - par kontrabandu, ja to izdarījusi organizēta grupa.

Iztiesāšanas gaitā grozīti noziedzīgā nodarījuma faktiskie apstākļi, taču nav notikušas izmaiņas noziedzīgā nodarījuma kvalifikācijā pēc Krimināllikuma panta.

Lietas materiāli liecina, ka laikā no 2006.gada 20.februāra līdz 2006.gada 13.decembrim Barkāns Balvu rajonā un Krievijas Federācijas Pleskavas apgabalā izveidoja vairāk nekā divu personu apvienību nolūkā kopīgi izdarīt muitošanai pakļauto, ar muitas nodokli, akcīzes nodokli un pievienotās ērtības nodokli apliekamo cigarešu kontrabandu no Krievijas teritorijas uz Latvijas muitas teritoriju. Noziedzīgajā apvienībā Barkāns iesaistīja Lepiņu, Trošku, Aleksejevu un vēl kādu pirmstiesas izmeklēšanā nenoskaidrotu personu.

Lepiņš apņēmās nodot Barkānam kontrabandas sagatavošanai un izdarīšanai nepieciešamās ziņas, kā arī novērst muitas kontroles un robežkontroles radītos šķēršļus uz Latvijas un Krievijas valsts robežas cigarešu kontrabandas izdarīšanai. Savukārt izmeklēšanā nenoskaidrota persona apņēmās Krievijas teritorijā iegādāties cigaretes un nodot tās kontrabandas tiešajiem izdarītājiem - Troškam un Aleksejevam, liecina lietas materiāli.

Izmeklēšanā noskaidrojās, ka Naglis, būdams Valsts robežsardzes Viļakas pārvaldes 2.kategorijas robežkontroles punkta "Vientuļi" vecākā inspektora amatā, turklāt personīgi pazīstams ar Trošku, tīši aiz personiskas labvēlības pavirši veica paziņas vadītās automašīnas salona un kravas nodalījuma apskati.

Pēc tam atkārtoti aiz nolaidības pavirši Naglis veica arī Aleksejeva vadītās automašīnas apskati, kā dēļ Latvijas teritorijā tika ievestas cigaretes ar kopējo muitas vērtību 3453 lati, neiekasējot muitas nodokli 1989 latu apmērā, teikts lietas materiālos.

Naglis arī neinformēja muitas amatpersonas par aizdomām, nepieprasīja tām veikt atkārtotu un padziļinātu Troškas un Aleksejeva pārvadāto kravu muitas kontroli, kā arī nekonstatēja un nenovērsa muitas amatpersonas Voikas nelikumīgas darbības.

Arī Voika, būdams Valsts ieņēmumu dienesta Latgales reģionālās iestādes Muitas pārvaldes Austrumlatgales muitas kontroles punktu daļas muitas kontroles punkta "Vientuļi" vecākā muitas uzrauga amatā, pavirši veica Troškas un Aleksejeva automašīnu salonu un kravas nodalījumu apskati, proti, aiz nolaidības neizdarīja darbības, kuras viņam pēc likuma un uzliktā uzdevuma bija jāizdara, lai novērstu kaitējumu valsts varai un pārvaldības kārtībai, liecina apsūdzība.

Latvijā

Aizsardzības ministrijas AM parlamentārā sekretāra Arta Švinkas (P) dalība sestdien notikušajā Palestīnas civiliedzīvotāju upuru piemiņas pasākumā jāvērtē aizsardzības ministram Andrim Sprūdam (P), uzskata valdošās politiskās koalīcijas partneri no "Jaunās vienotības" (JV) un Zaļo un zemnieku savienības (ZZS).

Svarīgākais